خبر 6 برابر شدن ظرفیت تولید ذوب آهن در مقایسه با 40 سال قبل، خبری رضایت بخش یا مایوس کننده؟!
چهارشنبه ۱۲ دی ۹۷
در حال حاضر ذوب آهن اصفهان به عنوان شناسنامه صنعت فولاد کشور در 51 سالگی قرار دارد. سنگ بنای این شرکت پیش از انقلاب گذاشته شد اما رشد و تکامل آن پس از انقلاب صورت گرفت.
گروه آهن اینفو امروز خبری را منتشر کرد مبنی بر این که مهندس منصور یزدی زاده مدیرعامل ذوب آهن اصفهان 6 برابر شدن ظرفیت تولید ذوب آهن اصفهان را نسبت به قبل از انقلاب افتخار بزرگی دانسته و می گوید: در حال حاضر ذوب آهن اصفهان به عنوان شناسنامه صنعت فولاد کشور در 51 سالگی قرار دارد. سنگ بنای این شرکت پیش از انقلاب گذاشته شد اما رشد و تکامل آن پس از انقلاب صورت گرفت. تولید ذوب آهن پیش از انقلاب 600 هزار تُن بود وکوره بلند شماره 2 در سال 1362 به دست مقام معظم رهبری به بهره برداری رسید. اما این ها در حالی است که هیچکدام از فولادسازان دنیا حتی دستیابی به این ظرفیت در چند سال را هم افتخار چندان بزرگی نمی دانند. حال درست است که ایران طی این سال ها با تحریم های گوناگونی مواجه بوده است اما باز هم این دلیل نمی شود که پس از گذشت 4 دهه، این بخش تنها به افزایش ظرفیت تک رقمی دست پیدا کند.
از این گذشته، وی می گوید: ذوب آهن اصفهان بزرگترین جنگل دست کاشت کشور به مساحت 16 هزار و پانصد هکتار را دارا می باشد، در زمینه آب ، با وجود اینکه یک متر مکعب در ثانیه دیماند آب داریم اما آن را به چهار دهم رساندیم. به دلیل شرایط سختی که استان و کشور در بحث بحران آب دارند ، استفاده از پساب را عملیاتی نمودیم،همچنین بالغ بر 400 میلیارد تومان در زمینه اقدامات اصلاحی زیست محیطی هزینه شده است. اما این در حالی است که با توجه به آب بر بودن صنعت فولاد انتظار می رفت که استفاده از پساب ها برای مصارف این حوزه خیلی زود تر از این ها عملی شود اما متاسفانه شاهد این بودیم که پس از این که اعلام شد ذخایر آب استان بسیار کاهش یافته و شرایط بحرانی است، تازه شرکت های فولادی اصفهان به فکر صرفه جویی در مصرف آب و بعضا استفاده از پساب به جای آب خوراکی افتادند. این در حالی است که بیش ترین مصرف آب در بخش کشاورزی و پس از آن در بخش صنعت است.
در این که فعالیت های بازسازی و توسعه ای بسیاری در این شرکت با موفقیت انجام گرفته و تکنولوژی های جدیدی وارد شده است و در بخش هایی نیز به خودکفایی رسیده ایم شکی نیست اما با توجه به این که 40 سال مدت مدیدی برای پیشرفت های اندک برشمرده شده به شمار می رود، از دولت و همچنین کارخانه های مطرح کشور از جمله ذوب آهن که تامین کننده صنعت فولاد کشور به شمار می رود، بیش از این انتظار می رفت.
البته این را هم بگوییم که: صنایع فولاد ما پس از ذوب آهن اصفهان همه روش احیا مستقیم را در پیش گرفتند با این وجود، بیش ترین تعداد فعالین عرصه صنعت فولاد کشور، ذوب آهنی ها هستند گرچه از سایر صنایع نیز حضور دارند اما ذوب آهنی ها پیشتاز هستند زیرا فرایند تولید گسترده و پیچیده ای دارند و همیشه در شرایط سخت قرار داشته اند. معادن کشور به یُمن ذوب آهن اصفهان توسعه یافتند اما هم اکنون این شرکت را تنها گذاشتند. ذوب آهن در صنعت فولاد کشور و به ظرفیت تولید رساندن آن نقش بی بدیلی را ایفا نموده است. در حال حاضر هم حدود 17 هزار نفر به صورت مستقیم با معادن زغال سنگ همکاری دارند و معیشت آنها به تولید ذوب آهن اصفهان وابسته است.
همچنین تولید فولاد پیش از انقلاب 600 هزار تُن بود که این رقم گویای محدودیت تنوع محصولات است. سایزهای تیرآهن و میلگرد خاص تولید می شد. پس از انقلاب در ذوب آهن تولید کلاف های صنعتی و ساختمانی، انواع تیرآهن های سنگین از سایزهای 18 به بالا تا سایز 300 میلی متر در I و H BEM که در بسیاری از سایز های مختلف تولید می شود و اخیراً نیز H300 به آن افزوده شده است. ریل که به عنوان یک محصول استراتژیک کشور به شمار می رود پس از انقلاب تولید شده است. از نظر تنوع محصول در مقایسه با پیش از انقلاب 10 برابر تنوع محصول داشته ایم. در خصوص محصول ریل، امروز در هر سایز و نوعی که مد نظر باشد و همچنین تولید انواع تیرآهن های I و H ، انواع محصولات صنعتی همه ثمره تجربه ای بوده که ذوب آهن در طول 40 سال تحریم حاصل نمود.
با این تفاسیر امید است که سیر پیشرفت صنایع مهمی همچون صنعت فولاد سرعت خیلی بیش تری به خود بگیرد و شاهد افزایش ظرفیت تولیدات آن ها به طور سالانه و با ارقام قابل توجه باشیم.
تحلیل اختصاصی آهن اینفو
12 دی 97