امیدواری های شکننده یا پیش بینی های امیدوار کننده در بازار؟!!
یکشنبه ۲۵ آذر ۹۷
طبق بررسی ها، بازار سنگ آهن در هفته های اخیر روز های پر فراز و نشیبی را پشت سر گذاشته است. طی ماه گذشته قیمت سنگ آهن در این بازار بیش از ۱۱ درصد افت پیدا کرده است؛ اما در دو روز پایانی هفته بازار کمی حالت متعادل به خود گرفت.
بازار پرفراز و نشیب سنگ آهن در هفته های اخیر
طبق بررسی ها، بازار سنگ آهن در هفته های اخیر روز های پر فراز و نشیبی را پشت سر گذاشته است. طی ماه گذشته قیمت سنگ آهن در این بازار بیش از ۱۱ درصد افت پیدا کرده است؛ اما در دو روز پایانی هفته بازار کمی حالت متعادل به خود گرفت. بر اساس آمار ها در حال حاضر قیمت سنگ آهن خلوص ۶۲ درصد نزدیک به ۶۷ دلار در هر تن می باشد که بالا ترین رقم از ۲۳ نوامبر تاکنون است. این در حالی است که در روز های پایانی هفته قیمت سنگ آهن عیار های پایین نیز تا حدی افزایش را تجربه کرد. قیمت عیار ۵۸ درصد در حدود ۴۳ دلار به ثبت رسید. با این وجود قیمت عیار ۶۵ درصد بالاتر از ۸۳ دلار ثبت شد. پیش بینی های مثبت تقاضا برای سنگ آهن و فولاد در سال آینده میلادی عامل رشد قیمت ها بوده است. چین در پی رشد زیرساخت ها در سال آینده و راه اندازی پروژه های زیربنایی که مصرف بیش تر فولاد را در پی خواهد داشت موجب شده است که نرخ سنگ آهن نیز افزایش پیدا کند.
شورای دولتی چین در همین راستا اخیرا از راه اندازی پروژه های مهم زیربنایی برای توسعه جاده ها و بخش ساختمانی در این کشور خبر داده که می تواند قیمت فولاد و تقاضا برای آن را تقویت کند و این موضوع بازار سنگ آهن را با تحرک رو به رو خواهد ساخت. همین موضوع باعث شده پیش بینی ها از رشد اقتصادی در چین در سال ۲۰۱۹ بار دیگر تقویت شود؛ در نتیجه نگاهی به معاملات آتی سنگ آهن در بازار چین نشان می دهد که بازار با یک تغییر نسبی و آرام رو به رو شده است. به این ترتیب در پایان هفته قرارداد های آتی انواع محصولات فولادی در بازار چین بین نیم تا یک درصد رشد قیمت را تجربه کردند. سنگ آهن و زغال سنگ نیز به تبعیت از این وضعیت شرایط نسبتا مناسبی را پشت سر گذاشتند.
با این وجود اوضاع به اندازه ای قابل انعطاف نیست که بتوان از آن به جهش تعبیر کرد. به هر حال انتشار آمار های مثبت و داده های امیدوار کننده از رشد تولیدات صنعتی و افزایش سرمایه گذاری ها در این حوزه در ماه نوامبر باعث کاهش سطوحی از نگرانی ها در روز های پایان هفته گذشته شده است. این دو عامل توانایی رشد تقاضا را برای بازار های پایه مختلف به همراه دارند و به حمایت از این بازار ها منجر خواهند شد. این رشد قیمت ها در شرایطی کسب شده است که در هفته گذشته محدودیت ها در استان تانگشان بزرگ ترین استان سازنده محصولات فولادی در چین افزایش یافته تا به این ترتیب استاندارد های زیست محیطی حفظ شود.
با این وجود شاهد بهبود قیمت ها و تقاضا برای سنگ آهن بودیم. تا پایان سال احتمالا میزان تولید تا محدوده ۲۰ درصد کاهش یابد که این مساله تقاضا برای مواد خام را نیز کاهش می دهد؛ اما بعد از آن مجددا میزان تقاضا برای سنگ آهن، زغال سنگ و سایر مواد اولیه با رشد رو به رو خواهد شد.
آمارها از کاهش واردات سنگ آهن توسط چین در ماه نوامبر نیز حاکی از موضوع دیگری است که این گزارش اضافه می کند که چین در ماه گذشته ۸۶ میلیون و ۲۵۰ هزار تن سنگ آهن وارد کرده که در مقایسه با ماه اکتبر ۲ میلیون تن و در مقایسه با نوامبر گذشته ۸ میلیون تن پایین تر است. با این حال چین در ماه دسامبر از راه دریا می تواند حداکثر ۷۰ میلیون تن سنگ آهن وارد کند که بسیار رقم پایینی است و رسیدن سال نو و تعطیلات مرتبط با آن در کنار کاهش تولید فولاد و افت تقاضا برای سنگ آهن و سایر عوامل دلایل مهمی برای این کاهش به شمار می روند. همچنین چین در ۱۱ ماه از سال ۲۰۱۸ چین ۹۷۷ میلیون و ۸۹۰ هزار تن سنگ آهن وارد کرده که از رقم ۹۹۱ میلیون تن در مدت مشابه سال قبل پایین تر است.
این بدین معنا است که سال ۲۰۱۸ در مقایسه با پارسال شرایط متزلزلی را شاهد بوده ایم؛ با این حال جرقه هایی از تغییر فاز برای سال آینده نیز دیده میشود. طی سال های گذشته با کاهش قیمت فولاد شرکت های تولیدی ناچار شدند هزینه های تولید خود را کاهش دهند و این اقدام را از طریق استفاده از سنگ آهن های با کیفیت پایین تر که ارزان تر هستند، عملی کردند تا به این طریق بتوانند سود بیشتری کسب کنند که این موضوع باعث شد تا تقاضا برای قراضه نیز کاهش یابد. با این حال معامله گران فولاد و سنگ آهن هنوز هم محتاطانه رفتار می کنند؛ ولی آنچه مسلم است رویه گذشته تغییر کرده و استفاده از سنگ آهنهای با کیفیت تر برای کاهش آلایندگی در استان های فولادی در دستور کار قرار گرفته که این موضوع بار دیگر حاشیه سود این بنگاه ها را کاهش داده است. به عبارتی ساده تر تحولاتی مداوم در حوزه فولاد و سنگ آهن در جریان است که قیمت ها را در دامنه ای ثابت تغییر می دهد و به عقیده تحلیلگران این دامنه بین ۶۰ تا ۷۰ دلار در نوسان است. این موضوعات حتی روی میزان ذخیره سازی سنگ آهن برای شرکت های فولادی نیز اثر گذاشته و تقاضا را به شدت در کنترل خود گرفته است.
کاهش ذخیرهسازیها در بنادر و انبارها
در این رابطه بیزنس اینسایدر در گزارشی نوشت میزان ذخایر سنگآهن در بنادر چینی از ۷ دسامبر به پایین ترین میزان خود رسیده و این موضوع در انبارهای فولادسازان نیز دیده میشود؛ بهطوریکه مجموع موجودی انبارهای فولادیها به کمترین میزان از اوایل ماه اکتبر رسیده است. تحلیلگران اما معتقدند با آنکه شرایط مناسب است؛ احتمالا شاهد جهش در تقاضا برای سنگآهن در ماههای آینده نباشیم؛ اما میتوان پیشبینی کرد وضعیت باثبات و پایدار بماند ولی از ماه مارس شرایط تغییر خواهد کرد. در این شرایط باید گفت تحلیلها با یک عدم اطمینان نسبتا بالایی روبهرو هستند.
از یکسو این احتمال که تقاضا تا پایان سال بار دیگر افزایش یابد وجود دارد؛ چراکه در سال آینده پیشبینیهای خوبی از رشد تولید در چین وجود دارد و از سوی دیگر احتمال آنکه به دلیل وضعیت آب و هوایی در چین لااقل تا پایان ماه مارس تقاضا کاهشی باشد دور از ذهن نیست.
از طرفی احتمال آنکه تقاضا برای سنگآهن با عیار بالا افزایش یابد وجود دارد؛ اما در عین حال با کاهش قیمت فولاد در بازارهای جهانی بعید نیست بار دیگر خریداران عیارهای پایین را در دستور خرید خود قرار دهند. از یک طرف موجودی انبارها به شدت در حال کاهش است و واردات با افت روبهرو شده و از سوی دیگر پیشبینیها از رشد تقاضا به دنبال برنامههای توسعه زیرساختی در چین وجود دارد و همه این موارد از شکنندگی تحلیلها خبر میدهند.
در این بین اما پیشبینیها از تقاضا برای بهار سال آینده مثبت است. این بهبود تقاضا در مورد محصولات با عیار بالا نیز مشهود است؛ زیرا تحلیلگران معتقدند با شروع فصل گرما تولیدکنندگان فولاد بار دیگر به سمت استفاده از سنگآهنهای باکیفیت حرکت خواهند کرد.شرکتهای معدنی نیز در حال استفاده از ظرفیتهای خود برای ارتقای مراحل اکتشاف و استخراج محصولات باکیفیت برای کسب بازارهای چین هستند و انتظار میرود بازار در سال آینده حمایت بهتری از سنگآهن با عیار بالا داشته باشد. این موضوع به میزان حاشیه سود شرکتهای فولادی بستگی دارد و در صورتی که قیمتها مناسب باشد میتواند این پیشبینی محقق شود. مثلا این انتظار که قیمت فولاد بعد از تعطیلات سال نو چینی در فوریه افزایش مییابد. بنابراین تقاضا برای سنگآهن باکیفیت نیز در همین دوره رشد خواهد کرد. این مساله قیمت این نوع سنگآهن را افزایش میدهد و به دنبال آن تقاضا برای سنگآهن با عیار پایین نیز کاهشی خواهد شد.
اروپا نگران کاهش تقاضا
شرکت آرسلور متال، بزرگترین تولیدکننده فولاد جهان روز سه شنبه در گزارشی پیشبینی کرد تقاضای اروپا برای فولاد در مقایسه با رقم پیک آن در سال ۲۰۱۷ در حدود ۲۰ درصد کاهش یافته است. با آن که بعد از سال ۲۰۱۵ که در آن قیمت فولاد به پایینترین میزان خود رسید و سپس شروع به رشد کرد؛ اما جدال بین چین و آمریکا از یکسو و نگرانی از افت بیشتر قیمتها از سوی دیگر باعث شده تا سرمایهگذاران نگران تکرار اتفاقات گذشته باشند.
آنها میگویند اگر این نزاع به کاهش رشد اقتصادی در چین منتهی شود بازار فولاد و سنگآهن نیز سقوط خواهد کرد و این خطرناک است. کارشناسان میگویند اروپا در این بین آسیبپذیری بالایی دارد. اروپا پیش از بحران جهانی تا ۸۰ درصد از ظرفیت خود برای تولید فولاد استفاده میکرد و اکنون این رقم به ۶۵ درصد رسیده است و این موضوع شکنندگی این کشورها را نشان میدهد.
گرداوری شده توسط آهن اینفو
منبع: دنیای اقتصاد 25 آذر 97