ماجرای بالا و پایین شدن نرخ ارز متاثر از کدامین عوامل است؟
دوشنبه ۱۹ آذر ۹۷
٢٠ عامل موثر بر نرخ ارز
٢٠ عامل موثر بر نرخ ارز
عوامل کاهش نرخ ارز :
1) بخش پتروشیمی سالانه ١۵ میلیارد دلار ارز آوری دارد، هیچ شرکت پتروشیمی تحریم نشد، اگر بخش پتروشیمی تحریم شده بود، نرخ ارز بالا تر تعیین می شد.
2) از کارخانه های ایران که ارز آور بودند فقط فولاد مبارکه و ۶ کارخانه سیمان تحریم شدند لذا بخش ارز آور صنعتی ایران مشمول تحریم نشد، این نکته در کاهش نرخ ارز، موثر است.
3) بانک های ایران که با بازل ٣ ( مقررات جهانی بانکداری ) مشکل دارند حتی اگر تحریم نبودند نمی توانستند با بانک های جهان ارتباط مالی داشته باشند، در لیست تحریم های آمریکا ، بانک هایی که با بازل ٣ مشکل دارند تحریم شدند و ١٢ بانک ایرانی که با بازل ٣ مشکل کمتری داشتند از شمول تحریم معاف شدند، تحریم بانک های های ایران، جنبه سمبلیک دارد.
4️) مصرف کالا با دلار آزاد ، ده درصد سال ٩۶ است.
5) خرید دلار برای تبدیل دارایی به ارز به به قصد مهاجرت به خارج ، ١٠ درصد سال ٩۶ است
6️) خرید ارز مسافری ، ٣٠ درصد سال ٩۶ است.
7) خرید دلار به قصد خرید ویلا در خارج ، ١٠ درصد سال ٩۶ است.
8) خرید دلار نیمایی برای بخش تولید داخل، ۵٠ درصد سال ٩۶ است ( ١١ میلیارد دلار در سال )
9) خرید دلار ۴٢٠٠ برای واردات غذا و دارو ، معادل سال ٩۶ است ( ٧ میلیارد دلار در سال )
10) فعالین اقتصادی شامل وارد کنندگان، تولید کنندگان، عمده فروشان و خرده فروشان فاقد وجه نقد برای خرید دلار اند، این چهار دسته پول ندارند دلار بخرند، چون ٩٠ درصد وجه نقد خود را به دلار یا کالا تبدیل کرده اند.
11) سپرده گذاران ٣ دسته اند: کسانی که شخصیتا ریسک پذیری بالا دارند. کسانی که شخصیتا ریسک پذیری متوسط دارند. کسانی که شخصیتا ریسک پذیری ضعیف دارند. سپرده گذارانی که شخصیتا ریسک پذیری بالا دارند فاقد وجه نقد اند. این گروه قبلا نقدینگی خود را به دلار و کالا تبدیل کرده اند، اینها پول ندارند که دلار بخرند چون همه را قبلاً به دلار تبدیل کرده اند. سپرده گذارانی که شخصیتا ریسک پذیری متوسط دارند، بخشی از آن ها اکنون مشغول خرید دلار اند. سپرده گذارانی که شخصیتا ریسک پذیری ضعیف دارند ، اساسا وارد بازی دلار نشدند.
12) اگر افکار عمومی به این نتیجه برسد که نرخ دلار به سقف قیمتی رسیده، دارندگان دلار های خانگی، فروشنده دلار می شوند، ٣٠ میلیارد دلار ارز خانگی وجود دارد. دلار از ٧ مهر تا کنون ۴٠ درصد سقوط کرده است. کسانی که از ٧ مهر تا کنون خواستند با خرید دلار ثروتمند شوند به شدت زیان کردند. اگر ریزش نرخ دلار ادامه دار باشد، به هجوم برای فروش دلار خانگی منجر می شود.
13) اگر هر خانواده ١٠٠ گرم طلا داشته باشد ، خانواده های ایرانی، صد میلیارد دلار طلا دارند در صورتی که نرخ دلار به سقف انتظارات تورمی برسد بخشی از این گروه نیز فروشنده طلا می شوند.
14) خارج شدن خریداران دلار با حجم زیاد به سبب زیان ٧ مهر به بعد: هنگامی که با حجم زیاد معامله می کنید، باید خیلی سریع آماده باشید که جلوی رشد ضرر خودرا بگیرید. هدف اولتان این نباشد که از معامله گری ثروتمند شوید، بلکه هدف اولتان باید این باشد که در این کار باقی بمانید. تفاوت بزرگی بین این دو است. اگر از دور خارج شوید، هیچ گاه ثروتمند نمی شوید. به این خاطر است که هنگامی که باحجم زیاد معامله می کنید، باید خیلی محتاط باشید.
15) شصت درصد آنچه که در داخل تولید می شود با این نرخ ارز، اقتصادی است که غیر قانونی یا قانونی به عراق و افغانستان صادر شود و این عرضه دلار به کشور را بیش تر می کند.
16) خطر بلوکه کردن دارایی های ارزی شرکت های ایرانی در خارج، انتقال ارز به داخل و نهایتاً افزایش عرضه را باعث شده است.
17) قیمت نفت مهم ترین عامل تعیین کننده نرخ دلار است، اکنون قیمت نفت ۵۵ دلار است که دو ماه قبل، ٨۶ دلار بود، تداوم سقوط قیمت نفت باعث افزایش نرخ ارز است.
18) از زمان ایجاد سامانه نیما تا دیروز بطور متوسط روزانه ۵٨ میلیون یورو، ارز تامین شده است، اما طی یک هفته گذشته، ارز روزانه تامین شده در سامانه نیما ٢٨ میلیون یورو بوده که تداوم آن به افزایش نرخ ارز می انجامد.
19) یک میلیون ایرانی خارج نشین، در بانک های داخلی سپرده گذاری کرده بودند، این گروه هرچه سود طی ده سال گذشته به دست آورده بودند از دست دادند، این ها متقاضی خرید دلارند و می خواهند سپرده خود را از کشور خارج کنند.
20) دو تا سه میلیون از افغانستانی های مقیم ایران، دستمزد خود را به ارز تبدیل و برای خانواده می فرستند.
نکته: البته لازم به ذکر است که ١٠٠ عامل بر نرخ ارز موثر است که تنها به ٢٠ عامل اشاره شد.
تحلیل آهن اینفو
19 آذر 97