روحانی و اقتصاددانان کشور چه نسخه ای برای اقتصاد پیچیده اند؟/مشکلات فعلی مربوط به 40 سال گذشته است؟!!!!
سه شنبه ۲۴ مهر ۹۷
وی گفت: در این مدت آثار تحریم ها بر اقتصاد ملی در رده آخر قرار داشت اما وضعیت کنونی اقتصاد ناشی از سیاست گذاری های نادرستی است که 40 سال ادامه یافته است.
در نشست اقتصادی روحانی با استادان دانشگاه و اقتصاد دانان، طرفین به طرح دیدگاه ها و راهکار های خروج از دشواری های عرصه اقتصادی کشور پرداخته شد. استادان دانشگاه و فعالان اقتصادی که گاها از نسخه اقتصادی دولت برای عبور از بحران امروز انتقاد دارند، خود اتکایی، نظارت دقیق و مستمر و استفاده بهینه از امکانات موجود را بستری برای حل مشکلات اقتصادی می دانند.
در مقابل تیم اقتصادی دولت راهکار های ارائه شده بدون پشتوانه مناسب اجرایی فارغ از درک شرایط واقعی کشور و همراهی دستگاه های مسئول را کم اثر و در حد گفته های معمول دانسته و عبور از تئوری و ورود به عرصه عمل را پی جویی می کند. از سوی دیگر روحانی عبور از مشکلات اقتصادی را به دور از شعار و درک واقعیت های جامعه، ممکن می داند و کارشناسان هم معتقدند که عبور کم هزینه با بهره گیری از نظرات صاحب نظران و بکارگیری روش های صحیح امکان پذیر است.
به عقیده صاحب نظران، اقتصاد ایران اکنون بیش از سرمایه گذاری و پول نیاز به اعتماد عمومی برای گذر از مشکلات دارد. زیاده خواهی، کم فروشی، موج سواری به قصد تجارت و بهره کشی از رنج عمومی به همراه نابودی تولید و تشدید پدیده قاچاق عواملی است که افکار عمومی را مکدر کرده و باعث عدم اطمینان در جامعه شده است. علاوه دبر این، تشکیل شورای عالی اقتصادی با حضور روسای سه قوه و دادن اختیارات به ایشان برای چاره جویی و گذر از مشکلات اقتصادی از راهکار هایی است که به آرامی اثرات خود را نشان خواهد داد. همچنین ضرورت دخالت بیشتر دولت در بازار ارز، ضرورت مدیریت و کنترل پیامد شوک های اقتصادی برای مصرف کننده و تولیدکننده، تقویت تعامل با جهان، بهره گیری بیشتر از نظر اقتصاددانان در طرح های اقتصادی پیش از اجرا، ضرورت وجود فرماندهی برای مقابله با تحریم ها و ارائه بسته های مشروط حمایتی از بنگاه های بزرگ اقتصادی، لزوم توجه بیشتر به اقتصاد منطقه ای، اقتصاد بنگاه ها و تقویت تیم اقتصادی دولت نیز در این نشست مطرح شد.
رهبر انقلاب: حل مشکلات اقتصادی کشور و تامین نیاز های عمومی مردم، نیازمند کار جهادی و تلاش فوق العاده است زیرا مشکل گرانی و کاهش قدرت خرید، معیشت بخش زیادی از مردم بویژه طبقات ضعیف را دچار تنگنا کرده است. اعضای شورای عالی هماهنگی اقتصادی باید به اتخاذ تصمیم های راهگشا در مورد مسائل اصلی و چالش های مهم اقتصاد کشور بپردازند و برای حل برخی مسائل کلیدی اقتصادی مثل مشکلات نظام بانکی، نقدینگی، اشتغال، تورم و فرایند بودجه ریزی باید تصمیمات جدی و عملیاتی بگیرند.
رئیس جمهور نیز که خود پیش تر از لزوم شنیده شدن صدای منتقدین سخن گفته بود از اساتید اقتصادی دعوت کرد که انتقادات و راهکار های خود را به صورت نامه های خصوصی یا سرگشاده درباره مسائل اقتصادی با وی درمیان بگذارند. وی تاکید کرد که نقد و اعتراض حق مردم است و هیچ کس نمی تواند ملت بزرگ ایران را از اظهارنظر و انتقاد و حتی اعتراض باز دارد.البته وی در ادامه با شنیدن برخی انتقاد ها، برخی از این انتقادها را وارد و برخی را ناوارد دانست و برخی از محدودیت ها را هم برای حضار توضیح داد.
گفته می شود که در این جلسه سه ساعته محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه، محمد نهاوندیان مشاور اقتصادی رئیسجمهوری، محمود واعظی رئیس دفتر رئیسجمهوری، عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی، مجید تختروانچی معاون سیاسی دفتر رئیسجمهوری و علی ربیعی مسئول فضای گفت وگوی اجتماعی نیز حضور داشتند.
روحانی همچنین اظهار داشت: "این دوران به دلیل دشواری های آن، سپری خواهد شد و با برنامه ریزی های دقیقی که انجام شده، آمریکا در بلند مدت قادر نیست به سیاست های ضد ایرانی خود ادامه دهد. ما در شرایط بحرانی نیستیم اما شرایط، عادی نیز نیست و در تصمیم گیری ها و اعلام مواضع و دیدگاه ها باید این شرایط مورد توجه باشد و راه حل و پیشنهادات عملیاتی ارائه شود. دولت طرح های گسترده ای برای مقابله با جنگ روانی و اقتصادی دشمنان و رفع مشکلات دارد اما در عین حال اقتصاد کشور از گذشته با بیمارهای مزمنی مواجه بوده که بروز برخی مشکلات و مسایل، باعث می شود تا عوارض آن بیمارهای مزمن، تشدید و بیشتر در جامعه لمس شود. دولت هم اکنون نیز به گونه ای برنامه ریزی کرده است که حتی در شرایط سخت تر هیچ مشکلی در تامین کالاهای اساسی نخواهد داشت."
در این نشست بیشتر موضوع های مطرح شده در سه محور ارزی، تورم و تحریم ها بود و هرچند رئیس جمهوری در این نشست بسیار امیدوارانه صحبت کرد اما برخی اقتصاددانان با ناامیدی مسائل خود را مطرح کردند. وی بسیاری از اشتباه های اقتصادی در 40 سال گذشته را دلیل بروز مشکلات کنونی دانست. وی گفت: در این مدت آثار تحریم ها بر اقتصاد ملی در رده آخر قرار داشت اما وضعیت کنونی اقتصاد ناشی از سیاست گذاری های نادرستی است که 40 سال ادامه یافته است.
دبیرکل کانون نهادهای سرمایه گذاری ایران نیز گفت: بدون شک رفع تمام مشکلات اقتصادی در توان و اختیار دولت نیست؛ زیرا در چهار دهه گذشته بسیاری از مسائل بین المللی بر وضعیت اقتصادی کشور تاثیر گذاشته است اما باید با تغییر رفتارهای اشتباه، وضعیت اقتصادی را بهبود ببخشیم.
گرداوری شده توسط آهن اینفو 24 مهر 97
منبع: ایرنا