رشد قیمت محصولات فولادی، با کدام دلیل؟
سه شنبه ۱۳ شهریور ۹۷
اخیرا رشد قیمت دلار و سکه دلیل اصلی به وجود آمدن و پایداری جو روانی قیمتها در بازار کالاهای مختلف از جمله بازار فولاد شده است.
اخیرا رشد قیمت دلار و سکه دلیل اصلی به وجود آمدن و پایداری جو روانی قیمتها در بازار کالاهای مختلف از جمله بازار فولاد شده است. این وضعیت موجب شده فروشندگان تا حد امکان از فروش خودداری کنند و خریداران هم متقابلا برای تامین محصولات مورد نیاز خود با مشکلاتی مواجه شوند. همچنین باید گفت که افزایش قیمتهای روز قبل خبر از «برتری تقاضا بر عرضه» دارد؛ این بدین معناست که بازاریان حتی با استفاده از واسطهگری، سفتهبازی و سرمایهگذاری به سمت خرید فولاد متمایل شدهاند؛ این وضعیت بسیار نگرانکننده است، زیرا ممکن است سیاستهای دولت را یا ثابت نگه دارد یا مانع از اثرگذاری سیاستهای جدید در این حوزه شود.
فعالان بازار هم این احتمال را مطرح میکنند که شاید الزامات دولت مبنی بر «اجبار به فروش محصولات در بورس» خیلی هم جدی نباشد، به این معنی که انتظار هجوم عرضه را از سوی واحد های تولیدی نداشته باشیم، این وضعیت باعث میشود خریدار هم به سمت خرید ترغیب شود و البته دلیل اصلی آن هم نگرانی از آینده اقتصادی و بیاعتمادی به تصمیمات دولت است. علاوه براین دولت رشد قیمتها را مقطعی دانسته و واقعی نمیداند.
انتظار می رود که در همین روز ها عرضه های گسترده ای در حوزه پروفیل و میلگرد وارد بورس شود اما تا این لحظه چنین اتفاقی نیفتاده است و حتی خریدار نهایی هم در این باره سردرگم شده است. این شرایط نشان میدهد که ابهام در بازار بسیار عمیق است، اما حجم خرید و رشد قیمتها در روز های گذشته، ممکن است منجر به تحریک واحدهای تولیدی و افزایش حجم تولید شده باشد. مشاهدات قیمتی نشان از رشد قیمت شمش دارد و این که خرید شمش از سوی واحد های تولیدی افزایش پیدا کرده است این یعنی رشد تزریق کالا به بازار آزاد شدنی است، به این معنا که استمرار و تداوم این شرایط در بازار باعث افزایش دوباره موجودی انبار ها خواهد شد. این روند نشان می دهد که نگرانی از عقبگرد قیمتها خیلی جدی است.
از طرفی خودنمایی رشد قیمتها در این بازار به این معنی است که بازار فولاد در حال نزدیک شدن به لبه پرتگاه است، در شرایطی که دورنمای بازار از احتمال اعمال تحریمها و سختگیری بر صادرات فولاد حکایت دارد، ما نمی توانیم از گران تر شدن اقلام دفاع کنیم. علاوه بر این اگر کالایی صادر نشود در نهایت باید به بازار داخلی وارد شود، همه این شرایط در کنار ضعیف بودن جدی تقاضا، نزدیک بودن ایام محرم، نزدیک شدن به روز های سرد سال باعث ضعف تقاضا در ماههای آینده میشود.
در این شرایط، این نگرانی هم وجود دارد که رشد قیمتهای فعلی که از بورس کالا آغاز نشده، در بازار آزاد استارت خورده و گسترش پیدا کرده است، که یک بازارسازی از سوی افرادی است که با موجودی بالای انبارها روبهرو شده بودند و نمیتوانستند کالای خود را به فروش برسانند یا مجبور بودند با ضرر بفروشند، بنابراین اگر این ذهنیت درست باشد به این معنا که این رشد نرخ که از دلایل بنیادی برخوردار نیست عمیقا بازارسازی باشد، هیچ دلیلی وجود ندارد که این نرخها باز هم افزایش پیدا کند و ممکن است یک سقوط آزاد جدی را در پیش داشته باشیم.
از طرف دیگر این افزایش قیمت هیجانی است، یعنی در مقایسه با نرخ سکه مورد ارزیابی قرار میگیرد که این ارزیابی هم درست نیست، و دلاری که در بازار در حال کشف قیمت است می تواند جذابیت بالایی را برای صادرات ایجاد کند و با توجه به این فرضیه که حجم صادرات ایران، خصوصا برای میلگرد، پروفیل، تیرآهن و تا حدودی ورق چندان بزرگ نیست که اصل بازار را تهدید کند، ولی بالاخره معاملات صادراتی، به این دلیل که یک فرآیند واقعی به حساب می آید، باز هم تاثیر خودش را بر بازار میگذارد. در هر حال رشد قیمتها در شرایط فعلی بیش از حد هیجانی است و رشد قیمتهای هیجانی اغلب تاریخ مصرف بسیار محدودی دارد. اگر عرضههایی که انتظار داریم در بورس کالا وارد شوند و روال عرضه شرکتهای بزرگ از سرگرفته شود دلیل خاصی برای رشد قیمتها در بازار داخلی وجود ندارد، آن هم در وضعیتی که موجودی انبارها بالا است و بالارفتن بیشتر آن پتانسیل ریزش نرخ را بیشتر میکند.
گرداوری شده توسط آهن اینفو
منبع: استیل پدیا