به گزارش آهن اینفو؛ بانک مرکزی اطلاعیه جدیدی در مورد ارز تجاری و معاملات آن ارائه کرده است که در طی آن، از زمانی که ارز تجاری، آغاز به کار کرده یعنی در تاریخ 24 آذر ماه سال 1403 تا مورخ 6 دی ماه سال جاری، حدود 1 میلیارد و 400 میلیون دلار از طریق عرضه  کنندگان، به ارزهای مختلف در بازار معامله شده است. میزان معاملات برآورد شده نشان دهنده رشد قابل توجه این شاخص نسبت به ماه گذشته و در کل سال 1403 می باشد. حتی در مقایسه هفتگی می توان گفت معاملات انجام شده با ارزهای مختلف در مقایسه با هفته های گذشته رشد 48 درصدی را به خود اختصاص داده است.

از سوی دیگر عرضه و معاملات در این تاریخ، سبب افزایش میزان تأمین ارز وارداتی شده و در نتیجه تخصیص های معتبر و تأمین نشده نسبت به سال های گذشته کاهش یافته اند. در همین راستا می توان انتظار داشت میزان افزایش عرضه و تأمین ارز وارداتی در کشور با برنامه ریزی های بانک مرکزی تا پایان سال بیشتر شود.

از طرفی دیگر کارشناسان بر این باور هستند که طراحی ها و سازوکارهای انجام شده در این راستا، می تواند سبب کاهش نوسانات بازار ارز تجاری شود؛ به طوری که این نوسانات در بازار ارز، حدود 9 درصد در ابتدایی ترین روز توسعه یکپارچه سازی آن کاهش یافته اند و در روزهای گذشته نیز به کمتر از 2/0 درصد رسیده اند. سایر برنامه ریزی های بانک مرکزی حاکی از این است که نیازهای ارزی، به شکل اسکناس و در قالب مصارف ارزی و خدماتی، از طریق سامانه سابق نیمایی یا ارز خدماتی مرکز مبادله در حال حاضر، با قیمت ارز بازار تجاری تأمین شوند. همچنین بهتر است با نزدیک شدن به ایام نوروز و پایان سال 1403، عرضه ارز تجاری به سبب مصارف گردشگری بیشتر شود.

همچنین در اطلاعیه بانک مرکزی تأکید شده تا نرخ های اعلامی شبکه های اجتماعی و سامانه های غیر رسمی، جدی گرفته نشوند. این نرخ ها برای ارز تجاری یا سایر موارد تنها برای سودجویی افراد مختلف و سفته بازی می باشند و منجر به ایجاد ریسک های نوسانی بزرگی خواهند شد. از این رو بهتر است به آن ها چه برای نرخ ارز تجاری و چه سایر موارد اعتماد نکنید.

همان طور می دانید مثبت یا منفی شدن ارز تجاری در روند اقتصاد کشور تأثیر به سزایی دارد. از سوی دیگر کشور ایران در جایگاه دهمین رتبه برای تولید محصولات خام فولادی در لیست برترین تولیدکنندگان جهان قرار گرفته است و این موضوع و تغییرات شاخص ارز تجاری برای آن حائز اهمیت می باشد.

به طوری که با افزایش صادرات و کاهش واردات محصولات در هر زمینه ای، شاخص ارز تجاری مثبت شده و در نتیجه میزان سودآوری آن صنعت برای کشور بیشتر می شود. برعکس این موضوع یعنی افزایش واردات و کاهش صادرات نیز منجر به کم شدن میزان تولید محصولات توسط تولیدکنندگان داخلی، کمبود تقاضا، افزایش قیمت ها و منفی شدن شاخص ارز تجاری خواهد شد.