تفاوت شمش، بیلت،  بلوم و اسلب و آشنایی با روند تولید آن ها

شمش، بیلت،  بلوم و اسلب از جمله انواع فراورده های میانی تولید فولاد است که نحوه ساخت آن ها  نیزبا یکدیگر متفاوت است  که در ادامه به بررسی آن ها خواهیم پرداخت: ماده اولیه  تو لید آهن و فولاد سنگ آهن نام دارد که به روش های کوره بلند، کوره قوس الکتریکی وکوره القایی به بیلت و بلوم تبدیل می شود. بیش از ۹۰ درصد این محصولات به روش کوره بلند تولید می گردد. در روش کوره بلند پس از آن که سنگ آهن،  پیش پخته شده و سپس کلوخه سازی می شود، در نهایت  با همراه شدن کک و آهک به کوره بلند انتقال یافته و آهن خام یا چدن تولید می گردد. سپس کار تولید فولاد مذاب در واحد فولادسازی آغاز می شود و پس از آن، مواد ناخالص مانند کربن را بااستفاده از اکسیژن از آن جدا می کنند تا در نهایت فولاد خام حاصل شود. پس از انجام این فرایند، فولاد مذاب به واحد ریخته گری انتقال داده شده و داخل قالب های شمش ریخته می شود. در مرحله ی بعد این مواد بر روی یک غلطک انتقال  پیدا کرده و با استفاده از فرایند آب پاشی، نتیجتا خنک شده و به طول متفاوت برش داده می شوند.

در کوره های قوس الکتر یکی و همچنین کوره های القایی، آهن قراضه را در کوره ها می ریزند و سپس آهن اسفنجی را بعلاوه ی موادی مانند کک، آهک ، بنتونیت، و… به کوره اضافه می کنند و در ادامه اقدام به انجام اعمالی مانند نمونه گیری، دمیدن اکسیژن، همگن سازی و آنالیز کرده تا فولاد مذاب به دست  آید و آن را به واحد ریخته گری ببرند. در واحد ریخته گری این مواد مذاب به ظروفی موسوم به تاندیش،  انتقال می یابند و سپس آن را داخل قالب ریخته و بر روی غلطکی قرار می دهند و مانند روش اول، با آب اقدام به خنک کردن آن می نمایند. پس از این کار، شمش های منجمدی به وجود می  آید که آن ها را به طول های دلخواه برش می دهند.  

شمش، بیلت،  بلوم و اسلب محصولات نیمه ساخته ای به شمار می روند که عنوان فراورده های میانی نورد فولاد نیز بر ای آن استفاده می گردد. ابتدا بهتر است بدانیم شمش  چیست ؟ شمش دارای یک سطح ذوزنقه ای شکل است که شاخه هایی با طول حداکثر ۲ متر دارد و همین شکل ظاهری خاص باعث حمل راحت تر آن می شود. اما طول بیلت یا شمشال در مقایسه با شمش بلند تر است و دایر ه ای یا مربعی شکل بوده و دارای عرض کمتر از ۱۵سانتی متر است. بلوم یا شمشه در حقیقت همان بیلت است اما با عرض کم تر از ۱۵ سانت و به همین دلیل است که نام بیلت و بلوم را معمولا در یک دسته مشاهده می کنیم. از مصارف عمده ی این محصول نیز می توان به ساخت ریل، سپری، ناودانی، قوطی،  تیرآهن و... اشاره کرد. در این میان اسلب هم دارای سطحی مستطیلی شکل است که ابعادی با عرض ۱٫۲۵ متر و طول ۱۲ متری دارد. اسلب یا همان تختال، از جمله مواد اولیه تولید ورق فولادی به شمار می رود. می دانید که با وجود اهمیت فراوان اسلب برای تولید محصولات فولادی، اما بازار جهانی اسلب کمی محدود بوده و بطور سالانه ۲۰ میلیون تن اسلب که توسط شرکت های مختلف تولید می گردند، مورد معامله قرار مي گیرند. از جمله کارخانه های تو لید کننده اسلب در ایران می توان به فولاد هرمزگان اشاره کرد که از صادر کنندگان  این محصول به كشورهاي جنوب شرق آسیا مانند تایوان، تایلند، و هند  نیز بشمار می رود و از افتخارات این کارخانه صادرات اسلب  ایران به كشورهاي اروپایی و برزیل، است.  

در سال های گذشته صادرات اسلب به افزایش ۴۰ برابری نیز رسید اما در حال حاضر با اعمال تحریم های ایالات متحده، صادرات این محصول کاهش چشمگیری داشته است.  کاربرد این محصول نیمه نهایی، در ساخت ورق ها ی فولادی، صفحه و … می باشد و برخی از کارخانه های فولاد سازی نیز ازآن برای تولید ورق بهره گیری می کنند. از دیگر کارخانه های تولید کننده اسلب در ایران می توان به فولاد خوزستان اشاره کرد که یکی از بزرگ ترین واحد های تو لید کننده اسلب یا تختال در سطح کشوراست. این کارخانه بطور سالیانه  ۲٫۲ میلیون تن بلوم خروجی دارد و معادل ۱٫۳ میلیون تن از این محصول تولید می شود. گفتنی ست ضخامت ورق اسلب به حدود ۲۵ سانتی متر می رسد، و از این بابت برش آن دشوار است و به همین دلیل از دستگاه های  ویژه ای برای برش آن استفاده می شود. از طرفی همین قضیه باعث شده است که تولید این محصول تنها منحصر به سه کارخانه فولاد مبارکه، فولادهرمزگان و فولاد خوزستان باشد.

گرداوری شده توسط آهن اینفو

یکشنبه 12 آبان