همان طور که می دانید پروفیل از جمله مقاطع تو خالی و فلزی شناخته می شوند که انواع مختلفی از نظر کاربرد، سبک یا سنگین بودن، سطح مقطع و ... را به خود اختصاص می دهند. این محصولات در واقع از ورق های فولادی مانند سیاه، روغنی، گالوانیزه، آلومینیوم و استیل تولید می شوند و روش های مختلفی نیز برای ساخت آن ها وجود دارد. ابتدایی ترین دسته بندی نیز مربوط به پروفیل های صنعتی و ساختمانی می باشد.

در این مطلب قصد معرفی پروفیل صنعتی را داریم که در موارد مهم و گسترده صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد. تفاوت این محصول با سایر انواع پروفیل در نوع ورقی است که در ساخت آن به کار می رود. در واقع جنس پروفیل های صنعتی معمولاً از ورق های گرم یا سیاه می باشد، اما در صورتی که برای تولید این فلزات از سایر ورق های بیان شده نیز استفاده شود، در ضخامت های بالا انتخاب می شوند. در ادامه به بررسی جزئیات پروفیل های صنعتی و البته انواع آن پرداخته ایم.

مشخصات پروفیل صنعتی


پروفیل های صنعتی مشخصات زیادی بر اساس نوع و مدل دارند. با این وجود تولید این مقاطع بر اساس استاندارد "پروفیل های تولید شده صنعتی از طریق عمیات فرم دهی سرد" یا در اصطلاح BS EN 10219 صورت می گیرد. اصلی ترین مشخصه برای ساخت پروفیل به ابعاد بزرگ، وزن بالا و میزان مقاومت آن ها بر می گردد. در واقع استفاده از پروفیل های صنعتی سبب می شود تا سازه از نظر عواملی مانند ضربه، پیچش و خمش در امان باشد.

از سوی دیگر مشخصات پروفیل صنعتی شامل دو دسته مکانیکی و شیمیایی می شوند که هر کدام شامل موارد مختلف هستند. با این حال بهتر است بدانید قوطی های صنعتی دارای استحکام کششی بسیار بالایی بوده و ظاهر چهارگوشی که دارند سبب می شود تا به جای ستون و تیرهای ساختمان از آن ها استفاده کنند.

  • قوطی صنعتی، قابلیت جوش‌کاری بسیار مطلوبی دارد؛ در نتیجه در بسیاری از صنایع خاص، مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • قوطی‌های صنعتی، ضخامت بسیار زیادی دارند.
  • داخل این پروفیل‌ها با بتن پُر می‌شود و به صورت ستون، مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • این پروفیل‌ها نسبت به ظاهر غول‌آسای خود، وزن کمی دارند و مقاومتشان در برابر رطوبت و آب هم مناسب است.

حتما بخوانید: پروفیل چیست

مشخصات مکانیکی

مشخصات مکانیکی پروفیل های صنعتی شامل گرید فولاد اولیه برای ساخت، استحکام کششی، استحکام تسلیم، درصد ازدیاد طولی و ... می باشند که هر کدام با یک تغییر کوچک سبب تغییر کاربری نهایی محصول نیز خواهند شد. در ادامه این مشخصات برای پروفیل های صنعتی در قالب جدول برای شما قرار داده شده اند:


مشخصات شیمیایی

در مورد مشخصات مکانیکی پروفیل های صنعتی توضیحاتی دادیم، اما جالب است بدانید گریدهای فولاد اولیه در ساخت این محصولات، شامل یک سری ترکیبات و عناصری هستند که خواص آن ها را تعیین می کنند. این ترکیبات با عنوان مشخصات شیمیایی پروفیل های صنعتی شناخته شده و در قالب جدول در زیر آورده شده اند:


انواع پروفیل صنعتی


پروفیل های صنعتی در دو مدل باز و بسته تولید می شوند که هر کدام کاربردهای خاصی را با توجه به سطح مقطع، خواص و ویژگی ها به خود اختصاص می دهند. در ادامه به بررسی مهم ترین انواع پروفیل صنعتی پرداخته ایم:

  • تیرآهن: تیرآهن یکی از مهم ترین پروفیل های صنعتی به شمار می آید که در تیرها و ستون های سازه ها استفاده می شود و شامل دو بال و یک جان با اندازه های مختلف است.
  • ناودانی: پروفیل ناودانی از دو سطح مقطع C و U تشکیل شده است که هر کدام با خواص و سطح مقطع متفاوت، کاربردهای بسیاری را در ساخت ماشین آلات صنعتی، صنایع نفتی و ... به خود اختصاص می دهند.
  • نبشی: نبشی ها به صورت صنعتی و ساختمانی در گوشه ستون ها و موارد دیگر مورد استفاده قرار می گیرند.
  • سپری: این نوع پروفیل صنعتی نقش مهمی را در اتصالات مختلف ساختمانی و غیر ساختمانی دارد.
  • میلگرد: از مهم ترین اجزای ساختمانی می توان به میلگردهای صنعتی اشاره داشت که در 4 گرید اصلی و در دو سطح آجدار و بدون آج در آرماتور بندی ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرند.
  • قوطی: پروفیل های قوطی از مهم ترین اجزای صنعتی به شمار می آیند که در تمامی صنایع به خصوص سازه های سنگین، مصارف نفتی و پتروشیمی به کار می روند.
  • Z: پرلین زد یکی از انواع پروفیل های باز صنعتی شناخته شده و در ساختمان سازی استفاده می شود.
  • کلاهی: پروفیل های صنعتی از نوع کلاهی بیشتر در صنعت خودروسازی و یدک کش ها مورد استفاده قرار می گیرند، اما در سطوح انتقال مرغداری ها نیز کاربرد دارند.
  • درب و پنجره: پروفیل های درب و پنجره که در اصطلاح بازار UPVC نامیده می شوند، به صورت اختصاصی برای اجزای مختلف درب و پنجره ها مورد استفاده قرار می گیرند.
  • HSS: از جمله مدرن ترین پروفیل های صنعتی که با قابلیت جوشکاری آسان شهرت دارد، می توان به پروفیل HSS اشاره کرد. این محصول بیشتر برای ساخت و سازها و معماری های مدرن کاربرد دارد.

فرآیند تولید پروفیل صنعتی

تولید پروفیل های صنعتی از طریق ورق های فولادی انجام می گیرد، اما به صورت کلی سه روش اصلی برای تولید مقاطع وجود دارد که شامل نورد گرم، نورد سرد و جوشکاری می باشد. در واقع فرآیند نورد گرم شامل پروفیل های قوطی و بسته شده و با استفاده از انجام عملیات بر روی شمش یا اسلب فولادی صورت می گیرد.

برای تولید پروفیل های صنعتی به روش نورد سرد، ورق های فولادی ابتدایی با گریدهای خاص تحت دستگاه های مخصوص فرمینگ قرار گرفته تا به مقاطع مد نظر تبدیل شوند. و آخرین روش یعنی جوشکاری، شامل متصل کردن قطعات و پروفیل های مختلف به یک دیگر برای ساخت پروفیل صنعتی نهایی می باشد. هر کارخانه بسته به تجهیزاتی که دارد، روش مد نظر را انتخاب می کند.

حتما بخوانید:بررسی پروفیل آلومینیوم (کاربرد و فرایند تولید)

کاربرد پروفیل صنعتی


به صورت کلی پروفیل های صنعتی بسته به این که چه سطح مقطعی داشته باشند یا از چه متریالی برای ساخت آن ها استفاده شود، کاربردهای مختلفی را به خود اختصاص می دهند. از این رو در ادامه کاربرد این محصولات نام برده شده اند:

  • ساخت بیلبوردهای تبلیغاتی در سایز های مختلف کوچک و بزرگ
  • کاربرد در سقف و ستون سازه
  • درب و پنجره های ساختمان ها
  • سازه های فلزی سنگین
  • صنعت خودروسازی، ساخت یدک کش، ماشین آلات صنعتی
  • ساخت خرپاهای غول پیکر
  • نگهدارنده های سازه ها
  • اتصالات تجهیزات بین شهری مانند گاردریل و ...

حتما بخوانید:پروفیل کلافی چیست

جمع بندی

در نهایت باید گفت پروفیل ها مقاطع تو خالی فلزی هستند که با توجه به دو نوع کاربرد در دو نوع صنعتی و ساختمانی تقسیم بندی می شوند. پروفیل های صنعتی نیز در انواع مختلف، کاربردهای گوناگونی را به خود اختصاص می دهند، اما باید در نظر داشت این محصولات نه تنها در مصارف صنعتی، بلکه در موارد ساختمانی نیز مورد استفاده قرار می گیرند.

اصلی ترین مشخصه این محصولات، استحکام آن ها در برابر ضربه و فشارهای قوی می باشد، اما از نظر وزنی، سنگین می باشند؛ زیرا بیشتر از ورق های سیاه با ضخامت بالا ساخته می شوند و از این نظر دارای مقاومت بسیار بالایی هستند. برای خرید پروفیل صنعتی بهتر است با یک مرکز فروش معتبر در این زمینه تماس بگیرید تا نوع متناسب با کاربرد را خریداری نمایید.