استنلس استیل یا فولاد ضد زنگ امروزه یکی از رایج ترین محصولات فولادی شناخته می شود که به سبب ویژگی های منحصر به فردی که دارد، از آن در ساخت پروفیل های مختلف نیز استفاده می کنند. پروفیل استیل یا ضد زنگ دارای مقاومت در برابر خوردگی و زنگ زدگی بوده و از این نظر بسیار حائز اهمیت است؛ زیرا بر خلاف ورق گالوانیزه این محصول بدون هیچ گونه لایه پوششی استحکام متناسب در مقابل عوامل محیطی را به خود اختصاص می دهد.

از سوی دیگر پروفیل ها بیشتر در مصارف ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرند؛ به همین علت برای این موارد که بیشتر طول عمر، استحکام و مقاومت مد نظر است، از پروفیل های استیل یا ضد زنگ استفاده می کنند. همچنین این فلزات در دسته فولادهای پرآلیاژ قرار گرفته و در انواع خاص دسته بندی می شوند. در ادامه جزئیات پروفیل های استیل به همراه گریدهای مختلف این محصولات بهتر مورد بررسی قرار می گیرد.

مشخصات پروفیل استیل

پروفیل های ضد زنگ به سبب آلیاژی بودن و بهره مند شدن از یک سری عناصر، دارای خواص انعطاف پذیری، جوش پذیری و چقرمگی بسیار عالی می باشد. از سوی دیگر وجود عنصر کروم در این محصولات سبب شده تا مقاومت آن ها در برابر اکسیداسیون و رطوبت تضمینی باشد. ظاهر درخشان و زیبایی پروفیل های استیل نیز سبب شده تا از آن ها در مکان هایی که قطعه در معرض دید می باشد، نیز استفاده کنند.  

بهتر است بدانید پروفیل استیل در دو نوع اصلی باز و بسته تولید می شود که هر کدام انواع مختلفی دارند. به طور مثال پروفیل های باز استیل شامل مدل های مختلف سطح مقطع نظیر Z، U، C، نبشی، سپری و ناودانی هستند. در صورتی که پروفیل های بسته به مقاطع تو خالی آهنی یا به اصطلاح قوطی گفته می شود. تمامی این محصولات با استفاده از ورق های فولادی و البته استیل تولید می شوند و به همین علت کاربردهای مختلفی را در صنایع گوناگون به خود اختصاص می دهند. همچنین قابل بازیافت بودن از دیگر ویژگی های مهم فولاد ضد زنگ به شمار می آید.

حتما بخوانید:پروفیل چیست

استاندارد های پروفیل استیل


به صورت کلی پروفیل های استیل بیشتر تحت استاندارد آمریکایی ASTM ساخته می شوند و این موضوع سبب شده تا بیشتر واردات آن ها به کشور ما امکان پذیر باشد؛ زیرا تولید داخلی نیاز به تجهیزات مخصوصی دارد که هر کدام مجهز به تکنولوژی های روز دنیا باشند. از این رو استانداردهایی که برای تولید پروفیل استیل در سراسر جهان توسط بیشتر کارخانجات مورد استفاده قرار می گیرد، شامل  ASTM A1008 و ASTM A109 می باشند.

از سوی دیگر ورق های نورد شده، کم آلیاژ و ... نیز با استفاده از این استانداردها ساخته می شوند. پروفیل های استیل نیز هر کدام بسته به کاربرد استانداردهای مختلفی دارند. به طور مثال برای مصارف سازه ساختمان ها و مواردی از این قبیل استانداردهای ASTM A240 و A480 مورد استفاده قرار می گیرند؛ در صورتی که برای مواردی که استحکام بالا مد نظر است، استاندارد A666 به کار برده می شود. لازم به ذکر است این موضوع در تعیین قیمت پروفیل استیل مؤثر می باشد؛ زیرا نوع ساخت و به کارگیری عناصر تشکیل دهنده است که کیفیت و خواص محصول نهایی را تأمین می کند.

انواع پروفیل استیل

همان طور که اشاره شد، پروفیل های استیل دارای انواع مختلفی هستند که دسته بندی آن ها بر اساس گریدهای فولاد ضد زنگ می باشد. از این رو بهتر است بدانید قیمت انواع پروفیل و کاربرد نهایی آن ها بر اساس این یک سری عوامل صورت می گیرد که اصلی ترین آن ها نرخ دلار و استنلس استیل وارداتی می باشند. همچنین در ادامه قصد بررسی مهم ترین پروفیل های استیل از نظر گرید و آلیاژ را داریم:

پروفیل استیل دکوراتیو

پروفیل استیل دکوراتیو بیشتر برای دکوراسیون داخلی و مصارف تزئینی به کار برده می شود و علت نامگذاری آن همین است. داشتن سطحی صاف و ظاهری زیبا از جمله مهم ترین ویژگی هایی است که سبب محبوبیت استیل دکوراتیو به خصوص در مصارف تزئینی شده است. جالب است بدانید استیل دکوراتیو بیشتر به صورت پروفیل های بسته تولید شده و از این رو در بازار آهن آلات آن را به نام پروفیل درزدار می شناسند.

همچنین برای ساخت استیل دکوراتیو معمولاً ورق های با کیفیت و مرغوب مورد استفاده قرار می گیرند؛ به همین علت این محصولات دارای مقاومت بسیار زیادی در برابر خوردگی می باشند و علاوه بر داخل ساختمان در نماهای خارجی نیز به کار برده می شوند.

پروفیل استیل 201

به صورت کلی یکی از معمولی ترین گریدهای پروفیل استیل با نام استیل 201 شناخته شده و مقاومت آنچنانی در برابر خوردگی ندارد. پروفیل های استیل 201 به سبب همین موارد بیشتر برای ساخت درب و پنجره های سبک مورد استفاده قرار می گیرند و در عوض قیمت مقرون به صرفه تری نسبت به سایر گریدها دارند.

پروفیل استیل 304

یکی از رایج ترین و پرتقاضاترین محصولات استیل با آلیاژ 304 شناخته می شود. این محصول تفاوت های قابل توجهی نسبت به سایر انواع استیل های موجود در بازار دارد و کاربردهای آن گستردگی بسیاری در زندگی روزمره انسان و صنایع بزرگ دارند. مقاومت پروفیل های استیل 304 در برابر خوردگی و زنگ زدگی بسیار بالا می باشد؛ از این رو در صورتی که یک پروژه در یک منطقه جغرافیایی با رطوبت بالا در حال ساخت باشد، استفاده از پروفیل های استیل در آلیاژ 304 بهترین انتخاب به شمار می آید.

جالب است بدانید از استیل 304 نه تنها برای صنعت ساخت و ساز، بلکه برای ساخت لوازم دکوراسیون داخلی، آشپزخانه، صنعت پزشکی، مواد غذایی و ... نیز استفاده می کنند.

پروفیل استیل 316

دومین استیل رایج و پرتقاضا در بازار که مقاومت بسیار بیشتری نسبت به پروفیل 304 دارد، با نام استیل 316 شناخته می شود. استحکام این محصول در برابر عوامل محیطی از جمله ضربه، کشش و پیچش ستودنی می باشد. از سوی دیگر این محصول به سبب استحکامی که دارد، در صنایع نفت و گاز و سایر مواردی که نیاز به مقاومت دارند، به کار برده می شوند. لازم به ذکر است پروفیل استیل 316 بیشتر در انواع قوطی یا در طرح های نبشی و ناودانی تولید می شود؛ زیرا انعطاف پذیری چندان بالایی ندارد.

پروفیل استیل U

یکی از مدل های پروفیل باز که کاربردهای بسیار گسترده ای را در صنایع مختلف به خود اختصاص می دهد، U نامیده می شود. از پروفیل های یو شکل که با نام ناودانی نیز شناخته می شوند، در انواع سازه های پیش ساخته استفاده می کنند. پروفیل U از جنس استیل علاوه بر مورد ذکر شده، در ساخت درب های سردخانه ای، صنعتی، کلین روم، انواع پنجره و ... نیز به کار برده می شود.

شکل خاص پروفیل های U سبب مقاومت بیشتر آن ها در برابر عوامل مختلف شده است. همچنین در صورتی که از ورق استیل برای ساخت این مقاطع استفاده کنند، کاربردهای آن ها بیشتر در موارد صنعتی، ساختمانی و گسترده می باشد. قیمت پروفیل U نیز بسته به این که چه وزنی دارد، مشخص می شود. همان طور که می دانید پروفیل ها مقاطعی طویل و با ضخامت و عرض کم می باشند که نرخ آن ها بر اساس ماده اولیه و دلار تعیین می گردد

پروفیل استیل Z

و در نهایت به آخرین مدل پروفیل استیل اشاره می کنیم که سطح مقطع آن مانند حرف انگلیسی Z بوده و به همین علت به آن استیل Z یا زد پرلین گفته می شود. این محصول در موارد صنعتی و قطعه سازی بسیار رواج دارد، اما در مصارف ساختمان سازی نیز استفاده های زیادی از آن می شود. قیمت پروفیل Z بسته به متریال اولیه متغیر است؛ زیرا به طور مثال نرخ استنلس استیل با وجود ویژگی های تقریباً مشابه با فولاد گالوانیزه از آن بیشتر می باشد و همین موضوع سبب می شود تا پروفیل Z استیل قیمت بیشتری داشته باشد.

فرآیند تولید پروفیل استیل


برای ساخت پروفیل های استیل، ورق های استیل ابتدا با استفاده از انجام عملیات های مختلف نورد گرم و سرد به صورت تخت و با بالاترین دقت بر اساس آلیاژ و عناصر ساخته می شوند. هر چه کیفیت این محصولات بهتر باشد و برای ساخت آن ها از استانداردهای دقیق تری استفاده کنند، کیفیت پروفیل استیل نهایی بیشتر خواهد شد.

از این رو جهت تولید پروفیل ابتدا ورق های استیل در دستگاه های مخصوص رول باز کن قرار گرفته تا به صورت شیت در آیند. ابعاد این محصولات از پیش مشخص می شود تا پس از ورود به دستگاه های فرمینگ مخصوص، خمکاری های لازم بر روی شیت ها صورت بگیرد. به این ترتیب هر کدام از ورق ها با سطح مقطع مشخص تولید شده و ابعاد آن ها مجدداً توسط تست های مختلف، دقیق بررسی می شود.

امروزه پروفیل های استیل هم در کارخانجات مختلف تولیدکننده پروفیل و هم در کارگاه های کوچک مخصوص تولید و عرضه می گردند. برخی از آن ها نیز وارداتی بوده و بسته به سلیقه مشتری خریداری می شوند.

حتما بخوانید:پروفیل آلومینیوم چیست

کاربرد پروفیل استیل


همان طور که بیان کردیم، پروفیل های استیل انواع مختلفی از نظر آلیاژ اولیه، کیفیت، ابعاد، نوع پروفیل و در نتیجه کاربرد دارند. به طور مثال برای کاربردهایی که نیاز به مقاومت بسیار زیاد در برابر عوامل مختلف باشد، طبیعتاً پروفیل های قوطی با گریدهای 304 و 316 مورد استفاده قرار می گیرند.

در صورتی که برای مصارف ساختمانی و معمولی می توان از گرید 201، پروفیل های U و Z نیز استفاده کرد. در ادامه نیز سایر کاربردهای پروفیل های استیل نام برده شده اند تا به راحتی بتوانید در زمان خرید کاربرد مد نظر خود را مشخص کرده و سپس با کارشناس فروش مرکز فروش تماس بگیرید:

  • تجهیزات صنایع سنگین و صنعتی مانند نفت و گاز
  • ساخت درب و پنجره های ساختمان های مرتفع
  • نگهدارنده های درب های سنگین
  • ساخت درب های سنگین مانند سردخانه، صنعتی و ...
  • قطعات اتومبیل ها در خودروسازی
  • نما داخلی و خارجی ساختمان
  • سازه های فلزی
  • دکوراسیون داخلی
  • میز و صندلی و مبلمان های خاص

نحوه محاسبه وزن پروفیل استیل

یکی از مهم ترین مواردی که برای مطلع شدن از قیمت پروفیل نیز می توانید آن را در نظر داشته باشید، محاسبه وزن پروفیل استیل می باشد. این موضوع یک راه حل بسیار ساده و آسان دارد که شامل استفاده از فرمول محاسبه وزن می باشد. البته در صورتی که از ابعاد رایج پروفیل ها محصول انتخاب کنید، جدول وزن مخصوص آن تولیدکننده نیز می تواند راهنمای جامعی برای شما باشد، اما فرمول محاسبه وزن پروفیل های استیل به شرح زیر است. پیش از مراجعه به این فرمول باید بدانید چگالی پروفیل در طول، محیط اطراف و ضخامت ضرب می گردد:

چگالی پروفیل *  طول پروفیل * محیط اطرف پروفیل * ضخامت پروفیل = وزن پروفیل

حتما بخوانید:پروفیل Z چیست

جمع بندی

در نهایت باید گفت اگر به دنبال یک محصول با ظاهری جذاب و زیبا، استحکام کافی در برابر خوردگی، زنگ زدگی، اکسیداسیون و گرما هستید، پروفیل های استیل بهترین انتخاب می باشند. استفاده از این محصولات نه تنها در زندگی روزمره ما، بلکه در موارد صنعتی و عظیم نیز بسیار رواج دارد و این موضوع علاوه بر خواص مکانیکی، به سبب آلیاژهای مختلف این فلز است.

در واقع استیل یا استنلس استیل به داشتن مقاومت در برابر خوردگی بدون هیچ پوششی شهرت دارد و مهم ترین آلیاژهای آن برای پروفیل نیز شامل استیل دکوراتیو، 304، 201، 316، U و Z هستند. انعطاف پذیری و چقرمگی بالای این مقاطع نیز سبب شده تا در صنایع خودروسازی و مبلمان و حتی دکوراسیون داخلی نیز از پروفیل های استیل استفاده شود. آهن اینفو امروزه یکی از تولیدکنندگان انواع پروفیل در کشور شناخته می شود که با ارائه مشاوره های تخصصی در این مورد، به راحتی می تواند مشتریان را در مورد نوع و کاربری متناسب پروفیل ها راهنمایی کند.