امروزه تفاوت ورق گالوانیزه و استیل مورد توجه بسیاری از مصرف کنندگان ورق های فلزی در صنایع مختلف قرار گرفته است؛ زیرا این دو محصول از نظر سطح ظاهری و استحکام در برابر خوردگی و زنگ زدگی شباهت بسیاری به یک دیگر دارند و همین موضوع سبب شده تا خریداران در زمان ثبت سفارش با تردید مواجه باشند.

با این وجود اصلی ترین تفاوت ورق گالوانیزه و استیل در روش تولید، مواد اولیه، میزان استحکام، کاربرد و قیمت آن ها نهفته بوده و در این مطلب قصد شرح هر کدام از این موارد را داریم. همچنین استیل با نام استنلس استیل یا فولاد ضد زنگ شناخته می شود، اما در این بین ورق گالوانیزه نیز به مقاومت در برابر زنگ زدگی و خوردگی شهرت یافته است. در واقع روش تولید متفاوت و همچنین وارداتی بودن ورق استیل سبب تمایز آن با فولاد گالوانیزه شده و در ادامه درک بهتری از تمایز این فلزات با یک دیگر خواهید داشت.

بررسی دقیق تفاوت های ورق گالوانیزه و استیل

حال با وجود توضیحات مختصری که درباره تفاوت های ورق گالوانیزه و استیل دادیم، می توان به بررسی دقیق تر تفاوت این دو فلز پرداخت که به شرح زیر می باشد، اما پیش از مراجعه بهتر است بدانید جدول تفاوت این دو محصول در ادامه به طور اختصاری برای شما قرار داده شده است تا دسترسی سریع تری به این تمایزها داشته باشید:

قیمت

همان طور که پیش تر نیز اشاره شد، ورق های گالوانیزه به علت تولید از محصولات گرم و سپس سرد یا روغنی، قیمت مقرون به صرفه تری نسبت به ورق های استیل دارند. با این وجود علت مناسب تر بودن قیمت ورق گالوانیزه در فرآیند تولید این دو محصول نهفته است. به ‌طور کلی باید گفت ورق ‌های استیل به ‌دلیل خواص و استحکام بالایی که دارند از قیمت بالاتری هم برخوردار هستند، اما ورق گالوانیزه از فولاد معمولی و در واقع محصولات سرد یا روغنی تولید می‌شود و تنها به‌ دلیل هزینه ‌بر بودن فرآیند گالوانیزاسیون، قیمت نهایی آن نسبت به دیگر ورق های ساخته شده از فولاد معمولی افزایش می ‌یابد.

فرآیند تولید


اصلی ترین تفاوت ورق گالوانیزه و استیل در نحوه تولید این فلزات است. برای تولید ورق های گالوانیزه از محصولات گرم و روغنی استفاده می شود؛ در صورتی که تولید ورق استیل با استفاده از شمش فولادی و تحت فرآیندهای نورد گرم و سرد انجام می گیرد.

 همچنین منظور از محصولات گرم بیشتر گرید st37  می باشد؛ زیرا گرید st52  از جمله ورق های صنعتی سیاه بوده و بیشترین کاربرد آن در مصارف بزرگ و صنعتی می باشد. با این وجود قیمت ورق ST52 فولاد مبارکه س نیز مناسب بوده؛ به همین دلیل استفاده های زیادی از آن در صنایع مخزن سازی، پل سازی، سد سازی، ساخت صنایع فلزی سنگین، تجهیزات راه آهن و ... می شود. این موضوع به علت نرخ ورق سیاه است که به عنوان ابتدایی ترین محصول تخت فولادی مناسب می باشد.

ابتدا این فلز را اسیدشویی کرده و تحت فرآیند نورد سرد قرار می دهند. سپس با انجام روش غوطه وری گرم یا الکتروگالوانیزه (گالوانیزه سرد)، پوشش روی بر سطح آن اعمال شده و فولاد گالوانیزه تولید می شود. در صورتی که ورق استیل از تختال ضد زنگ به روش های ریخته گری مداوم، نورد های گرم  و سرد و پرداخت سطحی ساخته می گردد.

ترکیبات شیمیایی

به طور کلی عناصر تشکیل دهنده هر کدام از محصولات تخت فولادی، بر اساس ماده اولیه آن ها مشخص می گردد و از آنجایی که ورق گالوانیزه از طریق شمش فولادی، اسلب، ورق سیاه و در نهایت ورق روغنی تولید می شود، دارای عناصری مانند کربن، فسفر، گوگرد و سیلیسیوم می باشد. در نهایت ترکیبات پوشش آن نیز از فلز روی بوده و سبب مقاومت در برابر زنگ زدگی و خوردگی در این فولاد خواهد شد.

بر خلاف فولاد گالوانیزه، فولاد استیل از فولاد ضد زنگ تولید شده و ترکیبات آن شامل عناصری مانند آهن، کروم، نیکل و کربن می باشد. این ساختار سبب مقاومت در برابر زنگ زدگی و خوردگی در این فلز شده است. البته در برخی موارد از مولیبدن نیز در ترکیبات ورق استیل استفاده می کنند که سبب خنثی شدن تأثیر مواد شیمیایی بر روی آن خواهد شد.

استحکام و خواص مکانیکی

به طور کلی اصلی ترین تفاوت ورق گالوانیزه و استیل در خواص مکانیکی آن ها می باشد. ورق های استیل با توجه به ترکیبات و عناصر تشکیل دهنده آلیاژی و البته مواد اولیه، استحکام بسیار بالایی داشته و قادر به مقاومت در برابر خوردگی بدون هیچ گونه پوششی می باشند. بر خلاف آن، ورق گالوانیزه از محصولات گرم و سرد تولید شده و به تنهایی دارای خواص ضد خوردگی و ضد زنگ نمی باشد؛ از این رو برای مقاومت و استحکام نیاز به اعمال پوشش از جنس فلز روی بر سطح آن می باشد.

مقاومت در برابر خوردگی

همان طور که اشاره شد، ورق استیل بدون پوشش دارای مقاومت در محیط های مربوط و در معرض خوردگی می باشد؛ این موضوع در صورتی است که در صورتی که پوشش ورق گالوانیزه با یک خراش یا در هر صورت از بین برود، این محصول در مدت زمان کوتاه تری دچار زنگ زدگی و خوردگی می شود.

البته در برخی موارد با اعمال پوشش رنگی بر روی ورق های گالوانیزه، علاوه بر ایجاد تنوع و زیبایی سطح ظاهری، استحکام آن را در برابر شرایط مختلف و عوامل زنگ زدگی و خوردگی افزایش می دهند. از این رو قیمت ورق گالوانیزه رنگی از فولاد گالوانیزه اثر گرفته، اما بیشتر از آن می باشد. لازم به ذکر است از این فلز بیشتر در مواردی استفاده می کنند که بیشتر در معرض عوامل رطوبتی باشد و زیبایی سطح ظاهری عملیات نیز اهمیت بیشتری داشته باشد.

کاربرد

یکی دیگر از تمایزهایی که میان ورق استیل و گالوانیزه یافت می شود، در کاربرد آن ها است. به طور معمول ورق های استیل در مصارف و صنایعی به کار برده می شود که نیازی به الکتریسیته ساکن نمی باشد. از جمله این مصارف و صنایع می توان به داروسازی و مواد غذایی اشاره کرد. همچنین ورق استیل برای کاربردهای حساس تر در برابر خوردگی و زنگ زدگی و همچنین مواردی که سطح ظاهری و طول عمر اهمیت دارد، مورد استفاده قرار می گیرد.

از سوی دیگر ورق گالوانیزه به علت داشتن مقاومت نسبتاً مطلوب در برابر عوامل اکسیداسیون و رطوبتی و همچنین قیمت مقرون به صرفه به دلیل تولید از طریق ورق روغنی یا سرد، سبب استفاده از آن ها در صنایع مختلف شده است. از جمله این صنعت ها می توان به ساخت و ساز، مخازن تانک، خودروسازی، لوله های مختلف، پارتیشن، تجهیزات لوازم خانگی، ساخت شیت های رنگی و شیروانی اشاره کرد.

این موضوع به علت نرخ مناسب تر مواد اولیه مورد نیاز برای ساخت فولاد گالوانیزه می باشد که نسبت به ویژگی هایی که دارند، مقرون به صرفه به شمار می آید. این موضوع سبب شده تا فولاد گالوانیزه با داشتن نرخ مناسب و سایر مشخصات کاربردهای بسیاری را در صنایع و حتی زندگی روزمره ما به خود اختصاص دهد.

سطح ظاهر


ساده ترین تفاوت ورق استیل و گالوانیزه در سطح ظاهری آن ها می باشد. ورق گالوانیزه به علت پوشش روی که بر سطح آن اعمال می شود، در پایان یک سری طرح بر روی آن باقی می ماند که با نام اسپانگل یا گل گالوانیزه در سه نوع ریز، متوسط و درشت دیده می شوند. با این وجود مانند ورق استیل سطحی صیقلی، درخشان دارند. ورق های استیل نیز سطحی درخشان با خط هایی نشان از سطح یکنواخت و براق بوده تولید شده و در بازار در انواع براق، خشدار، رنگی و مات به فروش می رسند.

استاندارد تولید

به طور معمول تفاوت در استانداردها به مواد اولیه یک محصول باز می گردد. استانداردهای تولید ورق استیل و گالوانیزه نیز به شرح زیر می باشند:

  • استانداردهای تولید ورق گالوانیزه: استاندارد ملی ایران شماره های ۱۸۸۶۲ – ۱۴۷۳۴ و ۷۵۹۷ ، استاندارد  BS EN 10326
  • استانداردهای تولید ورق استیل: استاندارد ملی ایران شماره های ۸۴۱۰-۴ و ۸۴۱۰-۳، استاندارد بین المللی BS EN 10088، استاندارد بین المللی EN 10088-2

عمر مفید

با وجود این تفاوت ها می توانید به راحتی حدس بزنید که عمر مفید ورق های استیل بیشتر از فولاد گالوانیزه است. این موضوع که ورق های گالوانیزه طول عمری در حدود 20 تا 30 سال دارند، درست می باشد، اما این در صورتی است که پوشش روی بر سطح آن ها از بین نرود و دچار خراش نشود. ورق های استیل نیز در صورتی که تحت شرایط خوردگی شدید قرار نگیرند، طول عمری در حدود 30 تا 50 سال را به خود اختصاص می دهند و نیازی به حفاظت از سطح آن ها نیست.

تولیدکنندگان

اکثریت ورق های استیل در بازار آهن آلات وارداتی می باشند و این محصول تنها به شکل نوعی آلیاژ محدود در مجموعه فولاد مبارکه اصفهان تولید می شود؛ زیرا نیاز به تکنولوژی های مدرن و دستگاه های به روز دارد. این در صورتی که تولید کنندگان ورق گالوانیزه شامل شرکت های فولاد مبارکه، امیرکبیر کاشان، فولاد تاراز، ورق خودرو شهرکرد، صنایع هفت الماس و فولاد دشتستان هستند.

معرفی ورق گالوانیزه

ورق گالوانیزه یکی از انواع محصولات تخت فولادی است که از طریق انجام فرآیند اسیدشویی و سپس گالوانیزاسیون بر روی ورق سیاه تولید می شود. تولید این محصول به سبب ایجاد یک پوشش از جنس فلز روی بر سطح آن انجام گرفته که سبب حفاظت از سطح فولاد زیرین در برابر زنگ زدگی و خوردگی می شود.

معرفی ورق استیل

ورق استیل یا استنلس استیل از طریق فولاد ضد زنگ تولید شده که رایج ترین عناصر تشکیل دهنده آن کروم و نیکل می باشد. هیچ پوششی بر سطح ورق استیل وجود نداشته و به سبب عناصر تشکیل دهنده، مقاومت بسیار زیادی در برابر خوردگی دارد. بیشترین کاربرد آن نیز در صنایع نفت و گاز، خودروسازی و هوافضا می باشد.

نحوه تشخیص ورق گالوانیزه از استیل

ورق های گالوانیزه به راحتی از استیل قابل تشخیص می باشند؛ زیرا این فلزات در زمان تولید، طرح هایی به سبب نحوه سرد شدن پوشش و غلظت آن بر سطح آن ها به وجود می آید. در واقع ظاهر ورق های گالوانیزه رنگی تیره تر نسبت به ورق استیل به علت فلز روی داشته و بر سطح آن ها اسپانگل یا گل گالوانیزه در انواع ریز، متوسط و درشت وجود دارد. این در صورتی است که شیت های استیل دارای سطحی روشن و صیقلی و همچنین خط های ریز به شکل راه راه می باشند.

جمع بندی

ورق های گالوانیزه و استیل به علت شباهتی که در ویژگی مقاومت در برابر خوردگی و زنگ زدگی دارند، همواره با یک دیگر مقایسه می شوند. از این رو در این مطلب به بررسی تفاوت این دو فلز به صورت کامل پرداخته شد. هر دو این فلزات دارای استحکام متناسبی در برابر خوردگی و زنگ زدگی هستند، اما ورق های اتسیل از عناصر آلیاژی ضد خوردگی تولید می شوند.

در صورتی که فولاد گالوانیزه از اعمال پوشش روی بر سطح خود دارای استحکام در برابر این موارد می باشد. این موضوع به همراه تفاوت در مواد اولیه و فرآیند تولید سبب ایجاد تمایز در سایر موارد مهمی از جمله قیمت، کاربرد، سطح ظاهری و ... برای ورق گالوانیزه و استیل شده است. با این وجود جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید با کارشناسان شرکت آهن اینفو تماس بگیرید.