تسمه یک نوع مقطع آهنی با ضخامت بسیار کم و در عوض طول و عرض بسیار بالایی است؛ به همین علت انواع مختلفی از نظر جنس، ابعاد، مواد اولیه، نحوه تولید و ... دارد و از این جهت در صنایع مختلف نیز به کار برده می شود که در ادامه به بررسی هر کدام میپ. ساده ترین راه برای تولید این مقاطع استفاده از فرآیند برشکاری بر روی ورق های فولادی و البته با عرض های مشخص که از قبل در نظر گرفته شده اند، می باشد. به نوعی می توان گفت به وسیله ایجاد برش های صاف بر سطح ورق ها، تسمه های آهنی به وجود می آیند.

همان طور که ذکر شد تسمه ها از نظر جنس، کاربرد ابعاد، نحوه تولید و مواد اولیه با یک دیگر تفاوت دارند. انواع تسمه از نظر جنس شامل تسمه فابریک، فولادی ترانس، نوردی، استیل (که خود به تنهایی دارای دو نوع 304 و 316 است)، ماشین کاری و تخت می باشند. هر کدام از این تسمه ها بر اساس مواد اولیه، ضخامت و ابعادی که دارند، در مصارف مختلفی به کار برده می شوند.

با این حال جالب است بدانید این مقاطع از نظر فاصله بین دو محور موتورها و میزان قدرت مورد نیاز خود نیز به دسته های متفاوتی تقسیم بندی می شوند، اما همه این موارد از جمله محصولات مفتولی به شمار می آیند و به دو صورت رول و تخت نیز عرضه می شوند. در ادامه به بررسی انواع مختلف تسمه ها و کاربرد هر یک به صورت جداگانه می پردازیم.

فرآیند تولید تسمه فولادی

تسمه فولادی پ

تولید تسمه بر اساس کاربرد و نیاز خریداران انجام می شود، اما تولید کنندگان با استفاده از برش بر روی ورق های فولادی قادر به ساخت این مقاطع می باشند. در این روش با استفاده از برشکاری این فلزات در ابعاد مناسب طول، عرض و ضخامت، تولید آن ها انجام می گیرد. از این رو می توان گفت قیمت ورق فولادی تأثیر به سزایی در نرخ تسمه ها دارد.

قابلیت جوشکاری و مقاومت در برابر خوردگی از مزیت های تسمه ها بوده و تولید آن ها به دو روش نورد و ماشینکاری صورت می گیرد. در ادامه به بررسی مراحل تولید این محصولات به روش نورد پرداخته ایم:

نورد

  1. پیش گرم شمش های فولادی
  2. پوسته زدایی
  3. نورد گرم و کاهش ضخامت
  4. خنک کاری
  5. انجام تست و آزمایش های مختلف
  6. برشکاری و بسته بندی

روش ماشین کاری

  1. برشکاری ورق های فولادی مانند سیاه، روغنی و ...
  2. اتوکشی تسمه ها برای از بین بردن خمیدگی
  3. ماشین کاری نهایی در جهت حذف تابیدگی
  4. بسته بندی

انواع تسمه فولادی


همان طور که پیش تر اشاره شد، تسمه ها از جمله مقاطع مفتولی می باشند که انواع مختلفی از نظر موارد ذکر شده دارند. آن ها از نظر جنس های متفاوت نیز تقسیم بندی می شوند که در ادامه مطلب به شرح هر کدام پرداخته شده است.

تسمه فابریک

یکی از انواع تسمه ها با نام فابریک در بازار آهن آلات به فروش می رسد و مانند ورق های فولادی برای ساخت آن از شمش فولادی استفاده می کنند. روند تولید آن نیز به صورتی است که فرآیند های نورد گرم و نورد سرد جهت شکل دهی بر روی شمش ها انجام می شود. در واقع این مقاطع در کوره های مورد نظر تا دمای ذوب حرارت دیده و سپس در قالب های تسمه فابریک قرار می گیرند؛ به همین علت طول های بسیار بلندی دارند.

لازم به ذکر است انواع ورق فولادی شامل شیت های سیاه، اسیدشویی، روغنی، گالوانیزه و ... می باشند و امروزه بیشترین کاربرد را در صنایع به خود اختصاص می دهند. این فلزات از نظر ظاهر، ابعاد، کاربرد، گریدها و خواصی که دارند، با یک دیگر متفاوت بوده و هر شخص باید با توجه به کاربری نهایی آن ها را خریداری نماید.

تسمه فولادی ترانس

تسمه فولادی ترانس با دقت و کنترل بالایی تولید می شود؛ به همین علت بیشترین کاربرد را در مواردی دارد که نیاز به استفاده از مقاطعی با ابعاد دقیق و حساب شده می باشد. جنس این فلزات معمولاً از طریق به کارگیری تسمه های فابریک یا ماشینکاری شده بوده و طی یک فرآیند بسیار خاص و پیچیده تولید آن صورت می گیرد. تکنولوژی ساخت تسمه فولادی ترانس نیز بسیار دقیق بوده و نتیجه نهایی مقطعی با ضخامت بسیار دقیق می باشد.

این تسمه فولادی مشابه ورق های روغنی می باشد؛ زیرا در تولید این ورق ها نیز از روش ها و تکنولوژی بسیار دقیق استفاده می شود. هدف از تولید محصولات سرد یا روغنی دستیابی به یک مقطع تخت با کیفیت بالا از نظر مقاومت، سطح ظاهری، فرم پذیری و دیگر ویژگی ها می باشد.

طبیعی است که قیمت ورق روغنی یا مقاطعی مانند تسمه فولادی ترانس با توجه به ویژگی هایی که دارند از سایر انواع آن ها بیشتر باشد. البته نرخ شمش فولادی یکی از مهم ترین عوامل در تعیین نرخ انواع ورق فولادی و تسمه است که به صورت روزانه توسط کارشناسان آهن اینفو اعلام می گردد.

حتما بخوانید:ورق روغنی چیست؟

تسمه نوردی

تسمه های نوردی معمولاً از طریق شمش های فولادی یا در مواردی ضایعات آهن تولید می شوند و قطر آن ها بین 5/5 تا 5/6 میلی متر است. در واقع فرآیند تولید آن به وسیله نورد شمش انجام می شود و هنگامی که در کارخانه انجام شود، تمیز تر و با کیفیت تر از تسمه های نوردی تولید شده در کارگاه های تولیدی است.

بیشترین کاربرد تسمه نوردی در ساخت انواع درب و پنجره، ریل های جرثقیل، ساخت کمربند جهت کوره های صنعتی و ساخت پالت می باشد، اما معایبی نیز دارد که شامل جوش پذیری و خمکاری نامناسب می باشد. از سوی دیگر زمانی که برای تولید محصولات از تسمه نوردی استفاده می‌ شود، ممکن است باعث آسیب زدن به دستگاه ‌ها و تجهیزات شود. لازم به ذکر است ابعاد تسمه فولادی تا 1 میلی متر تلورانس دارد.شما مخاطبین گرانقدر برای بررسی قیمت تسمه آهن و خرید آن می توانید با کارشناسان ما تماس بگیرید تا به صورت کامل راهنمایی شوید.

تسمه استیل 304

زمانی که پروژه های مختلف نیاز به استفاده از یک تسمه با ویژگی های مناسب و البته ضخامت کم باشند، استفاده از تسمه استیل 304 پیشنهاد می شود. علاوه بر این موضوع قیمت تسمه استیل نیز بسیار مقرون به صرفه می باشد و از ویژگی های آن نیز می توان به جوش پذیری و برشکاری بسیار مناسب، ضخامت کم، شکل پذیری و در عین حال استحکام بالا، مقاومت در برابر خوردگی و حرارت اشاره کرد.

از کاربرد های تسمه استیل 304 می توان به پروژه های ساختمان سازی، کشتی سازی، صنعت نفت، صنایع دفاعی، غذایی، پزشکی، شیمیایی و ساخت ظروف آن اشاره کرد. ساخت انواع پمپ ‌ها صنعت دیگری است که این مدل تسمه در آن به کار برده می شود.

تسمه استیل 316

تسمه استیل 316 یکی دیگر از انواع تسمه می باشد که مقاومت بسیار بالایی داشته و از این جهت برای مناطقی به کار برده می شوند که عواملی مانند خوردگی بیشتر وجود دارد. از جمله کاربردهای تسمه استیل 316 نیز می توان به ساخت کوره ها، سازه های دریایی، تجهیزات شیمیایی و انواع پمپ ها اشاره کرد.

تسمه ماشین کاری

تسمه ماشینکاری یکی دیگر از انواع این مقاطع می باشد که از طریق انجام عملیات بر روی ورق فابریک و درجه 1 تولید می شود. فرآیند تولید آن به صورتی است که ابتدا این ورق ها با استفاده از دستگاه گیوتین برش خورده و قطعات در اصطلاح اتو می شوند. این عملیات نیز به وسیله غلتک های مخصوصی انجام می گیرد. سطح این تسمه ها یک دست بوده و با طول ثابت 6 متری عرضه می گردند. لبه ‌های تسمه های ماشین کاری به صورت صاف و از نوع تسمه نوردی گران ‌تر و با کیفیت ‌تر هستند.

تسمه های تخت

جنس تسمه های تخت به طور معمول از پلی استر، پلی پروپیلن، الیاف نایلون بوده و با استفاده از عملیات بافندگی تولید آن ها صورت می گیرد. از ویژگی های تسمه تخت نیز می توان به نرمی و انعطاف پذیری بالا اشاره کرد که سبب به کار گیری آن ها در صنعت حمل بار با سطوح جلا داده شده و حساس اشاره کرد.

تسمه های زنجیره آلیاژی، طناب های سیمی یا مش فلزی در این صنعت سبب آسیب رسیدن به این سطوح می شوند. از مهم ترین مزیت های این تسمه می توان به استحکام بالا، انعطاف پذیری مناسب،، وزن سبک، ضد تولید جرقه و مقاومت در برابر شکل گیری کپک و باکتری اشاره داشت.

انواع تسمه از نظر میزان قدرت


تسمه ها از نظر فاصله بین دو محور موتورها و میزان قدرت مورد نیازشان به 6 دسته کلی نیز تقسیم بندی می شوند:

  • تسمه تخت:  در فواصل طولانی به کار گرفته می شود.
  • تسمه گرد: برای انتقال نیروی کم و کوچک مورد استفاده قرار می گیرد.
  • تسمه V شکل یا ذوزنقه ای: برای انتقال میزان زیادی از نیرو که خود دارای انواع متفاوتی است.
  • تسمه چند شیار: از کنار هم قرار گرفتن چند تسمه V شکل تولید می شود و برای انتقال قدرت های بسیار بالا مورد استفاده قرار می گیرد.
  • تسمه آجدار: ترکیبی از تسمه تخت و V شکل بوده و برای موتورهای کوچک داخل دستگاه های خانگی مثل ماشین لباسشویی، میکسر و …استفاده می شود.
  • تسمه تایمینگ یا دندانه دار: مورد استفاده برای مواردی که زمان چرخش و جا به جایی نیرو حائر اهمیت است.

کاربرد تسمه فولادی

استفاده از تسمه فولادی در یخچال

به طور کلی کاربردهای تسمه های فولادی بر اساس کیفیت ورق فولادی مورد استفاده و ابعاد آن ها مشخص می شود. به طور مثال از این فلزات حتی می توان در ساخت کابل برق و تلفن اشاره کرد و همان طور که می دانید این تجهیزات دارای ضخامت کمی هستند. در ادامه به بررسی سایر کاربردهای تسمه فولادی نیز پرداخته ایم تا بتوانید در زمان خرید درک بهتری از کاربردهای این فلزات داشته باشید:

  • استفاده از تسمه های آهنی جهت تحمل وزن سازه و در صنعت ساختمان سازی بسیار رایج می باشد. البته این موضوع به کم کربن بودن تسمه های فولادی و در نتیجه قابلیت جوش کاری و انعطاف پذیری بسیار مناسب این قطعات برمی گردد.
  • تجهیزات لوازم خانگی مانند یخچال و فریزر، مایکروفر، ماشین های لباسشویی، ظرفشویی، هودها و برخی از وسایل روزمره به وسیله تسمه های فولادی و معمولاً روغنی و گالوانیزه تولید می شوند؛ زیرا این فلزات دارای سطح ظاهری مناسب تری می باشند
  • خودروسازی برای ساخت رادیاتورهای جدید که با حساسیت بالایی همراه بوده و نیاز به استحکام در برابر حرارت و رطوبت دارند.
  • بسته بندی محصولات و متریال های حساس ساختمانی مانند شیشه و درب و پنجره نیز به وسیله این تسمه ها صورت می گیرد.
  • صنعت هنر و ساخت وسایل تزئینی مانند ساخت مجسمه (تسمه آهنی)
  • ساخت تجهیزات صنایع غذایی، تجهیزات پزشکی، انواع دستگاه ها و ماشین آلات، ریل ها و بسیاری از فضاهایی که رطوبت، خورندگی یا مواد شیمیایی وجود دارد. (تسمه های استنلس استیل)

حتما بخوانید:گریتینگ چیست

جدول استاندارد تسمه فلزی

منظور از جدول استاندارد تسمه های فلزی، میزان ابعادی است که در زمان تولید برای این قطعات در نظر گرفته می شود. این ابعاد در نهایت یک محدوده وزنی دارند که قیمت محصول را مشخص می کنند. در ادامه این جدول استاندارد برای تسمه های فلزی قرار داده شده است:

راهنمای خرید تسمه

برای خرید تسمه های فولادی با جنس ها و ضخامت های مختلف و همچنین اختصاصی برای هر کدام از کاربری ها می توانید ابتدا کاربرد خود را مشخص کرده و سپس با کارشناسان آهن اینفو تماس بگیرید. این اقدام سبب شده تا کارشناسان ما ، شما را در مورد نوع جنس تسمه فولادی، نحوه تولید و ابعاد متناسب با آن راهنمایی کنند.

همچنین بهتر است بدانید هر کدام از انواع تسمه ها برای نوع خاصی از کاربری ها کاربرد دارند؛ به طور مثال زمانی که بسته بندی یک محصول فولادی مد نظر قرار بگیرد، تسمه های فولادی باید ضخامت بیشتری برای نگهداری و حفاظت مناسب داشته باشند. از این رو توصیه می شود ابتدا کاربرد نهایی خود را مشخص کرده و سپس برای خرید این محصولات اقدام نمایید.

حتما بخوانید:تفاوت تسمه و ورق فولادی چیست

کارخانجات تولید تسمه فولادی

تسمه ها انواع مختلفی از نظر جنس، روش تولید و قدرت کاربری دارند. در این بین همان طور که ذکر شد این فلزات از نظر جنس از ورق های فولادی فابریک، فولادی ترانس، نوردی، استیل های 304 و 316، ماشین کاری و تخت هستند.

هر کدام از این تسمه ها به علت داشتن جنس های متفاوت، ویژگی های مختلفی دارند؛ از این رو کاربردهای آن ها نیز با یک دیگر متفاوت است. از این رو کارخانجات معتبری در سراسر کشور به تولید این فلزات می پردازند که در ادامه به شرح اختصاری هر کدام می پردازیم:

شرکت نورد یزد

شرکت نورد فولادی صنعتی و ساختمانی یزد یکی از تولید کنندگان برتر در زمینه میلگرد، تسمه فولادی، کلاف، تیرآهن، کنسانتره، خرپا و مفتول های صنعتی ساختمانی است. این مجموعه در سال 1375 در استان یزد تأسیس شد.

شرکت فولاد کوهپایه

شرکت فولاد کوهپایه در اصفهان نیز انواع تسمه های فولادی و فابریک را با ابعاد متنوع در بازار عرضه می کند. مواد اولیه آن ها نیز از آلیاژ ST37 می باشد که از جمله گریدهای ورق سیاه یا اسیدشویی به شمار می آید. با این وجود می توان گفت قیمت ورق اسیدشویی یا سیاه با گرید ST37 در نرخ تسمه های شرکت کوهپایه تأثیر به سزایی دارد. این فلزات از مقاومت بسیار بالایی برخوردار بوده و میزان فرم پذیری آن ها نیز متناسب است. طول رایج تسمه های شرکت کوهپایه نیز 6 متر می باشد.

پروفیل فولادی اصفهان

شرکت پروفیل فولادی در اصفهان یکی از بزرگ ترین تولید کنندگان محصولات فلزی است که 130 محصول متنوع را دارا می باشد.

نورد آهنی اسپادانا

شرکت نورد آهنی اسپادانا از سال 1375، در زمینه ارائه انواع تسمه فعالیت می‌ کند. تسمه ‌های اسپادانا، از نوع ماشین کاری بوده و محل کارخانه نیز در شهرک صنعتی محمود آباد، واقع در استان اصفهان می باشد.

حتما بخوانید:تولیدکنندگان تسمه آهن

جمع بندی

در پایان باید گفت تسمه های فولادی محصولاتی هستند که هم از انجام عملیات برشکاری بر روی ورق های فولادی تولید می شوند و هم می توان از ابتدا آن ها را تحت عملیات های نورد گرم و سرد تولید کرد. این فلزات از نظر شکل ظاهری دارای ضخامت بسیار کم، اما طول و عرض بسیار زیاد هستند. برای ساخت آن ها نیز طبیعتاً از ورق های نازک با استحکام کششی و انعطاف پذیری بالا استفاده می کنند. لازم به ذکر است تولید این محصولات نیازمند داشتن عرض آن ها از قبل می باشد.

در پایان در صورت نیاز به خرید تسمه های فولادی می توانید با کارشناسان شرکت آهن اینفو تماس بگیرید تا این فلزات را در انواع جنس ها و با بهترین کیفیت برای شما تأمین و ارسال نمایند. آن ها به راحتی می توانند برای کاربرد نهایی و مورد نیاز خریداران، یک تسمه فولادی با جنس مناسب تأمین کنند؛ زیرا تسمه های فولادی دارای مزیت های بسیاری هستند که از جمله آن ها می توان به استحکام و مقاومت بالا، فرم پذیری مناسب، مقاوم در برابر تولید جرقه، استحکام در برابر نفوذ باکتری و کپک و دارا بودن وزن سبک اشاره کرد.