کلاف های فولادی طی فرایند های مختلف به محصولات متعددی تبدیل می شوند که یکی از این محصولات ورق گالوانیزه است. در این مطلب با مزیت های ورق گالوانیزه و کاربردهای آن آشنا می شویم تا در مورد مضرات آن برای سلامتی درک بهتری داشته باشیم. ابتدا بهتر است بدانید برای اطلاع از قیمت ورق گالوانیزه باید به صفحه مخصوص آن در وب سایت آهن اینفو مراجعه کنید.

معرفی ورق گالوانیزه

کلاف های فولادی طی فرایند نورد گرم به ورق سیاه و با استفاده از فرایند نورد سرد به ورق روغنی تبدیل می شوند. فرایند گالوانیزاسیون بر روی ورق های روغنی انجام شده و طی آن محصولات گالوانیزه به وجود می آیند. ورق گالوانیزه انواع مختلفی دارد که از جمله آن ها می توان به ورق رنگی، شیروانی و ... اشاره کرد.

قیمت ورق شیروانی 6 متری به سبب داشتن ابعاد مورد نیاز صنایع، به صورت روزانه در سایت به روز رسانی می شود. از جمله مزیت های ورق های گالوانیزه می توان به مقاومت در برابر زنگ زدگی و خوردگی اشاره کرد؛ به همین علت کاربرد آن ها بیشتر در صنایعی است که بیشترین تماس را با آب و رطوبت دارند.

از عوامل مؤثر بر نرخ گذاری ورق گالوانیزه می توان به نوسانات ارزی، وضعیت بورس، مشکلات سیاسی و اقتصادی، قیمت روز ورق روغنی، فلز روی و دیگر موارد اشاره کرد. از مهم ترین کاربردهای ورق گالوانیزه می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  •          کاربرد در انواع مخازن ساکن یا متحرک، مانند مخازن تانکرها
  •          تولید سقف ‌ها و بدنه سالن ‌های بزرگ یا سوله ‌های صنعتی و غیر صنعتی
  •          ساخت انواع ظروف و تجهیزات آشپزخانه، مانند یخچال یا ماشین لباس‌ شویی
  •          تولید انواع تابلوهای برق شهری یا صنعتی
  •          ساخت انواع پروفیل، لوله و محصولات فولادی گالوانیزه

ورق روغنی چیست ؟ کاربرد و انواع آن

استفاده از ظروف گالوانیزه

در این زمینه به صورت کامل نمی توان نظر داد، اما همان طور که می دانید پختن غذا در برخی از ظروف پس از طولانی مدت سبب به وجود آمدن یک سری ترکیب شیمیایی شده که ممکن است موجب بروز سرطان شوند. از این جهت است که ظروف تفلن یا گالوانیزه باید پس از مدتی تعویض شوند.

در هنگام نو بودن این ظروف مشکلات خاصی برای سلامتی ایجاد نمی شود، اما هنگام استفاده طولانی مدت یا بروز خط و خش بر روی آن ها، می توانند برای سلامتی انسان مضر باشند. توصیه می شود برای پخت و پز بیشتر از ظروف پیرکس و استیل استفاده کنید. در ادامه به بررسی مضرات استفاده از ظروف گالوانیزه و پخت و پز با دیگر ظروف می پردازیم تا درک بهتری از این مسئله داشته باشید.

مضرات ظروف گالوانیزه

تماس داشتن اکثر غذاها با فولاد گالوانیزه بی خطر می باشد و تنها یک استثنا برای کاربرد آن ها وجود دارد آن هم ریختن غذاهای اسیدی در این ظروف است.

تنها محدودیت ورق های گالوانیزه در تماس با غذاهای اسیدی است که این موارد می توانند باعث خوردگی و زنگ زدگی پوشش های گالوانیزه شوند. هنگامی که پوشش روی بر سطح ورق گالوانیزه با غذاها و نوشیدنی های اسیدی در تماس است، سبب به وجود آمدن نمک روی می شود که این ماده به راحتی جذب بدن خواهد شد. زمانی که مقدار این نمک بیش از حد باشد، باعث ایجاد سردرد، حالت تهوع و بی حالی خواهد شد.

از غذاهای حاوی اسید سیتریک که نباید در تماس طولانی مدت با فولاد گالوانیزه قرار بگیرند، می توان به پرتقال، لیمو، آب گریپ فروت و ... اشاره کرد. استیک اسید که بیشتر در سرکه و ترشی ها وجود دارد نیز می تواند سبب خوردگی محصولات گالوانیزه شود.

انواع دیگر غذا شامل اسید لاکتیک (شیر و محصولات لبنی) که ممکن است در تماس با ظروف گالوانیزه قرار بگیرند، می توان به نان، کیک، دوغ و نوشیدنی های تخمیر شده اشاره کرد که مشکلی برای ظرف و مواد غذایی ایجاد نمی کنند. به طور کلی پوشش گالوانیزه در محیط های اسیدی عملکرد خوبی نداشته و نباید از آن استفاده شود.

نگهداری مواد غذایی

مواد غذایی که حاوی مقادیر زیادی نیتریت هستند، مانند گوشت های پخته و دودی، نباید در معرض فولاد گالوانیزه قرار بگیرند؛ زیرا موجب به وجود آمدن خوردگی و تشکیل شدن نمک روی خواهند شد. همچنین این مواد غذایی حاوی غلظت بالایی از نمک بوده که می تواند با روی واکنش دهد.

لازم به ذکر است استفاده از انگورهایی که برای ماندگاری بیشتر با مواد نگهدارنده مانند دی اکسید گوگرد تصفیه شده اند، در کنار فولاد گالوانیزه نباید قرار بگیرند.

گالوانیزه و گوشت دودی

هنگامی که قصد دارید فرایند دودی کردن یک گوشت را انجام دهید نباید از فلز گالوانیزه شده استفاده کنید؛ زیرا این فلز در هنگام حرارت دیدن، سبب آزاد شدن مواد شیمیایی شده که بر روی سطح گوشت قرار می گیرند و ممکن است شامل نمک های روی و سمی باشند.

کباب پز گالوانیزه (منقل)

استفاده از کباب پز با جنس گالوانیزه نیز برای پختن غذاهای کبابی توصیه نمی شود زیرا؛

  •          زمانی که فلز گالوانیزه به درجه حرارت بالا می رسد، گازهای بد بو و سمی اکسید روی تولید می کند؛ بنابراین یک کوره، اجاق گاز یا کباب پز گالوانیزه فقط باید در بیرون از منزل استفاده شود.
  •          خطر ایجاد تب بخار فلز روی وجود دارد که علائم آن شامل از دست دادن اشتها، سفتی و درد عضله، تب، اسهال و سر درد می باشد. لازم به ذکر است این علائم مبهم بوده و بیشتر با شروع آنفلانزا اشتباه گرفته می شوند.
  •          از آنجا که بیماری معمولاً چند ساعت پس از قرار گرفتن در معرض بخار روی پدیدار می شود، بهتر است ارتباطی بین بیماری و اجاق گاز یا کباب نباشد.
  •          علائم معمولاً طی گذشت ۴۸ ساعت برطرف می شوند. بخارات سمی ممکن است بر سطوح غذای کبابی رسوب کنند. از آنجا که واکنشی بین خون و فولاد گالوانیزه وجود دارد، گوشت خام نباید مستقیماً روی سطح گالوانیزه قرار گیرد. 

ظرف هایی که نباید برای پختن غذا استفاده شوند

در این زمینه هیچ گاه نمی توان نظر قطعی داد، اما پختن غذا در برخی از ظروف برای طولانی مدت سبب بروز مشکلاتی خواهد شد. به طور مثال استفاده از ظروف تفلون پس از مدتی سبب ایجاد ترکیبات شیمیایی در آن شده که سرطان زا به شمار می آید. همه این موارد بسته به کیفیت و میزان استفاده از محصول دارد. ظروف آلومینیومی نیز فلزی به شمار می آیند و در مواردی ممکن است به همین اندازه خطرناک باشند؛ اما متخصصان برای پخت و پز بیشتر ظروف استیل و پیرکس را پیشنهاد می کنند. در ادامه با انواع ظرف های پخت و پز و ایرادات آن ها آشنا می شویم.

ظرف های چدنی

یکی از اولین ظروف برای پخت و پز ظرف هایی از جنس چدن می باشد که از نظر تخصصی مناسب می باشند. با این وجود ظرف های چدنی از قابلیت هدایت حرارتی کمتری در مقایسه با جنس های مسی، آلومینیومی و استیل برخوردار می باشند، اما با این حال حرارت در این ظروف به راحتی پخش شده و به شکل یکنواخت به ماده غذایی انتقال پیدا می کند. نکته مهم در استفاده از این ظروف در نگهداری آن ها می باشد که اصول خاصی دارد.

به طور مثال در ظروف چدنی که هنوز استفاده نشده نباید به مدت طولانی آب قرار بگیرد؛ زیرا سبب زنگ زدگی آن خواهد شد. همچنین بهتر است پس از اتمام پخت و پز، مواد غذایی را از آن خارج کنید تا اکسید نشود. نکته آخر این که در ظروف چدنی بدون روکش، نباید مواد اسیدی مانند آب لیمو یا سس گوجه فرنگی ریخته شود.



ورق شیروانی چیست؟ کاربرد و مزایای آن

ظرف‌ های تفلون

ظروف تفلون در رتبه دوم پس از چدن قرار می گیرند و مناسب ترین ظروف برای پختن غذا به شمار می آیند. با وجود این که پوشش تفلون این ظروف با ایجاد خراش و سایش از بین می رود، اما به گفته سازمان غذا و دارو این ذرات بدون تغییر از بدن عبور کرده و دفع می شوند؛ از این جهت خطری برای سلامتی ندارند. ظروف نچسب یا تفلون تنها زمانی خطر دارند که تا دمایی بالاتر 350 درجه سانتی گراد حرارت ببینند.

ظرف ‌های آلومینیومی

ظروف آلومینیومی یا ظرف هایی که با نام ظروف روی در بازار به فروش می رسند، با قیمت پایین عرضه شده و کاربردهای متنوعی در پخت و پز دارند. با این وجود در برخی موارد پخت پز، امکان به وجود آمدن ترکیب های سمی آلومینیوم و وارد شدن آن ها به غذا و آب بسیار بالا می باشد. بهتر است اگر برای سلامتی خود ارزش قائل هستید، از ظروف آلومینیومی یا ظرف هایی با جنس مختلف که آلومینیوم در خود دارند برای تهیه غذا استفاده نکنید؛ زیرا آلومینیوم ماده ای حاوی میزان زیادی سم می باشد که استفاده بیش از حد خود سبب ابتلا افراد به سرطان خواهد شد.

جمع بندی

در این مطلب به استفاده از ظروف گالوانیزه برای پخت و پز و مضرات آن اشاره کردیم و مشخص شد بهتر است از ظروف گالوانیزه برای پخت و پز استفاده نشود؛ زیرا سبب تشکیل نمک روی شده و در نهایت مشکلاتی را برای سلامتی افراد ایجاد می کند. جهت اطلاع از قیمت ورق سیاه می توانید به وب سایت آهن اینفو مراجعه کنید.