ورق های فولادی با استفاده از فرایند نورد گرم به ورق سیاه تبدیل می شوند که آلیاژهای متفاوتی نیز دارند. هر کدام از کیفیت های ورق سیاه، بر اساس عناصر تشکیل دهنده خود تعیین می شوند. ورق های سیاه به دو شکل رول و شیت در بازار عرضه می شوند و کاربردهای زیادی دارند. ورق های به دست آمده از نورد گرم با ظاهری کدر و مات، ورق سیاه یا گرم نامیده می شوند؛ زیرا دمای بالایی در حدود 930 درجه سانتی گراد را تحمل می کنند. به دلیل وجود همین دما است که سطح ورق زبر و خشن شده و رنگ آن نیز مات می شود. سپس با انجام عملیات های دیگر خواص فرم پذیری و... را به آن اضافه می کنند. در ادامه قصد بررسی مشخصات فنی و ویژگی های ظاهری و ساختاری ورق سیاه را داریم تا بتوانید با این نکات راهنما، ورق سیاه را با گرید، ابعاد و مشخصات ساختاری مناسب برای صنعت خود به کار ببرید. با ما همراه باشید.

نکات مهم برای خرید ورق سیاه


به طور کلی راهنمای خرید ورق سیاه شامل بررسی مشخصات، کارخانجات، ابعاد، کیفیت سطحی، وزن و گریدهای این محصول می باشد و تمامی نکات قبل از خرید، حین خرید و پس از خرید در آن نهفته است. توجه به این نکات به شما در انتخاب محصول و کاربرد آن و در نهایت خرید مطمئن تر کمک می کند:

شناخت کارخانه ها


بزرگ ترین و معتبرترین کارخانه تولید کننده ورق سیاه در ایران، کارخانه فولاد مبارکه اصفهان است که بین تمامی کارخانجات تولید محصولات فولادی از سابقه و تجربه بیشتری برخوردار است. این کارخانه تنها مجموعه ای است که تمام مراحل تولید ورق سیاه از صفر تا صد در آن انجام می شود.

در دیگر کارخانه های تولید ورق سیاه، به این صورت نیست. به طور مثال شمش مورد نیاز آن ها از دیگر کارخانجات تأمین می شود. در مواردی آن ها از طریق نورد گرم تولید ورق سیاه را انجام می دهند یا تنها به تولید شمش اسلب می پردازند. از دیگر مجموعه های تولید ورق سیاه می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کارخانه فولاد اصفهان
  • کارخانه فولاد سبا
  • مجتمع فولاد کاویان
  • شرکت فولاد اکسین
  • مجتمع فولاد گیلان
  • مجتمع فولاد خرم آباد
  • شرکت نورد و لوله اهواز
  • صنایع آهن و فولاد درخشان اراک
  • شرکت قطعات فولادی

قیمت

یکی از مهم ترین عواملی که برای تمامی خریداران حائز اهمیت می باشد، قیمت محصولات فولادی گرم است؛ زیرا این فلزات علاوه بر این که در مصارف صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند، در ساخت سایر ورق های فولادی مانند محصولات سرد و پوششی کاربرد دارند. قیمت امروز ورق سیاه به عنوان یک محصول تخت فولادی که گریدها و ابعاد متنوعی دارد، مقرون به صرفه می باشد، اما بهتر است بدانید بسته به عوامل مختلفی داشته و همواره در حال تغییر است. از جمله این عوامل نیز می توان به نوسانات ارزی، قیمت دلار، وضعیت اقتصادی، نرخ شمش و اسلب اولیه، شرایط سیاسی، واردات صادرات، برند تولید و ... اشاره داشت.

مشاوره

در راهنمای خرید ورق سیاه، انتخاب یک مرجع معتبر یکی از دغدغه های مهم خریداران می باشد. شرکت آهن اینفو مرجع تخصصی تعیین نرخ انواع محصولات فولادی در اصفهان می باشد که سعی در فروش محصولات با کیفیت و مقرون به صرفه را به شما عزیزان دارد. خرید مستقیم از کارخانه ها، شرایط خاصی دارد؛ از این رو بهتر است از شرکت های بازرگانی خرید کنید تا تنوع و شرایط بهتری داشته باشد.

با این وجود پیشنهاد می شود ابتدا کاربرد مد نظر خود برای استفاده از ورق سیاه را مشخص کنید و سپس با کارشناسان ورق گرم مجموعه های معتبر در زمینه فروش تماس بگیرید؛ زیرا هر کدام از گریدهای ورق سیاه که در ادامه به بررسی تخصصی تر آن ها می پردازیم، با داشتن عناصر، ترکیبات و ویژگی های مختلف، کاربردهای جداگانه ای در صنعت دارند. به طور مثال می توان به ورق سیاه صنعتی با گرید st52 اشاره کرد که طبیعتاً برای کاربردهای سبک و عمومی ساختمانی مناسب نمی باشد. قیمت ورق ST52 بیشتر از محصولات گرم با گرید معمولی بوده و از این رو برای افرادی حائز اهمیت است که در ساخت مخازن تحت فشار، سازه های سنگین، ساختمان های مرتفع و مواردی از این قبیل فعالیت داشته باشند.

ابعاد


فروش ورق سیاه بر اساس وزن آن می باشد. از لحاظ ابعاد ورق سیاه دارای عرض های استاندارد 1000، 1250، 1500 و 2000 میلی متر می باشد.  ورق های سیاه علاوه بر تقسیم بندی مطابق با گرید ها، صنعتی و معمولی بودن، از لحاظ ضخامت نیز به دو نوع نازک و ضخیم تقسیم بندی می شوند.

هر کارخانه با توجه به فرایند تولید و دستگاه های مورد استفاده ضخامت های مختلفی را ارائه می دهد. در واقع شهرت شیت های گرم به دلیل بازه ضخامتی متنوع آن ها نسبت به محصولات سرد و پوششی مانند ورق روغنی و گالوانیزه می باشد؛ به طوری که ضخامت کم در ورق سیاه 2/1 میلی متر تا حداکثر 15 میلی متر است. محصولات ضخیم بار آن نیز در بازه 15 میلی متر تا 100 میلی متر در کارخانجات تولید می شوند. حال به راحتی می توانید تفاوت شیت های گرم را با سرد و پوششی متوجه شوید. البته لازم به ذکر است نرخ این فلزات مانند قیمت هر متر ورق گالوانیزه با وجود ضخامت کمتر، بالاتر از ورق سیاه است که این موضوع به عملیات های تولید، نوع سطح، پرداخت ها و انعطاف پذیری آن بر می گردد.

استاندارد تولید

ورق های سیاه بر اساس موارد مختلفی دسته بندی می شوند، اما هر کدام کاربردهای خاصی بنا بر استاندارد تولید دارند. آشنایی با هر کدام، در خرید مناسب ترین ورق به شما کمک خواهد کرد. به طور معمول استانداردهای مورد استفاده توسط کارخانجات برای تولید ورق سیاه شامل استانداردهای کشورهای آلمان DIN، اروپا EN و ملی هستند و سبب تولید گریدهای متفاوتی شده اند.

به طور مثال ورق های صنعتی به ورق های سیاهی گفته می شود که درصد کربن بیشتری نسبت به نوع معمولی دارند. کربن بالا سبب سختی بیشتر ورق خواهد شد. ورق سیاه معمولی از سختی کمتری در مقایسه با ورق صنعتی برخوردار است، اما در عوض انعطاف پذیری بیشتری دارد. از سوی دیگر این فلزات آلیاژهای مختلفی دارند که از رایج ترین و پرکاربرد ترین آن ها در کشور می توان به دو نوع ST37 و ST52 اشاره کرد، اما به طور کلی به دلیل استفاده بیشتر از نوع اول، خرید ورق ST37 بیشتر در بازار آهن آلات انجام می گیرد. در ادامه به بررسی تخصصی تر گریدهای مهم ورق سیاه پرداخته ایم:

  1. ورق سیاه معمولی و ساختمانی ST37 
  2. ورق سیاه صنعتی ST52 
  3. ورق سیاه گرید ساختمانی ST33  
  4. ورق سیاه گرید ساختمانی ST44  
  5. گرید  A516 با عنوان ورق آتش خوار
  6. ورق سیاه گرید A283  یا آلیاژ آتش خوار
  7. شیت های آلیاژی ck45  و Mo40 

حتما بخوانید:ورق سیاه چیست؟انواع،ابعاد و نحوه تولید

وزن


بهتر است پس از خرید هر ورق، وزن آن را با استفاده از فرمولی که در ادامه برای شما قرار می دهیم، محاسبه کنید تا از خرید خود مطمئن باشید. فرمولی که در ادامه آورده شده است، فرمول محاسبه وزن یک شیت فولادی می باشد که سیاه یا روغنی بودن آن تفاوتی در آن ایجاد نمی کند. در این فرمول لازم است سه پارامتر اصلی طول، عرض و ضخامت ورق سیاه را به شکل دقیق داشته باشید تا با ضرب در عدد ثابت به عنوان چگالی آهن و فولاد، وزن ورق سیاه را به دست آورید. این موضوع در محاسبه هزینه ها به شما کمک می کند.

طول (میلی متر) * عرض (میلی متر) * ضخامت(میلی متر) *  7.85 = وزن ورق سیاه (کیلوگرم)

ویژگی ها

مشخصات ظاهری محصول شامل شکل ظاهری (عدم وجود خط و خش)، عدم زنگ زدگی، ضخامت و ابعاد و وزن می شود. بهتر است این مشخصات را کاملاً با پلاک بندیل و فاکتور خود مطابقت دهید تا مشکلی در حین استفاده وجود نداشته باشد. نحوه عرضه ورق های سیاه نیز به دو صورت رول و شیت های فابریک توسط کارخانجات تولیدکننده صورت می گیرد.

همچنین می توان کلاف های گرم را پس از تولید توسط واحدها و شرکت های برشکاری خارج از کارخانه به ابعاد مد نظر خود تبدیل کرد. محصول نهایی این عملیات با عنوان شیت های برش خورده در بازار به فروش می رسد. رنگ ورق سیاه کدر و مات بوده و سطحی زبر را به خود اختصاص می دهد و این موضوع به سبب تحمل فرآیند نورد گرم با دمای بیشتر از 900 درجه است.

همچنین به طور مثال گرید ST37 بیشتر برای مصارف معمولی و ساختمانی و گرید ST52 بیشتر برای کاربردهای سنگین تر مانند ساخت مخازن تحت فشار، سازه های فلزی سنگین، سدسازی و پل سازی به کار برده می شوند؛ در نتیجه تنها یک کارشناس فروش خبره می تواند در مورد مشخصات ورق سیاه هر کارخانه به شما اطلاعات لازم را بدهد و شما را راهنمایی کند.

 شیوه بارگیری از زمان خرید

پرکاربردترین نوع بارگیری استفاده از جرثقیل (که در کف خود جا رولی داشته باشد) می باشد که در آن ورق به صورت خوابیده بر روی جا رولی قرار می گیرد. بارگیری نوع دوم به صورت ایستاده یا تنوری می باشد که تخلیه رول با استفاده از لیفتراک و چنگک صورت می گیرد. جالب است بدانید ورق دقیق بار خریداری شده پس از بارگیری و باسکول مشخص می شود و در واقع وزنی که در پیش فاکتور نوشته می شود، کاملاً تقریبی می باشد. از این جهت پس از مشخص شدن وزن اصلی و صادر شدن فاکتور، بدهکار یا بستانکار بودن خریدار مشخص شده و تسویه نهایی صورت می گیرد.

لازم به ذکر است بدانید یکی از مهم ترین نکات خرید آهن آلات و محصولات فولادی توجه به نحوه پرداخت می باشد. ابتدا باید کل مبلغ بار از حساب شرکتی که از آن خرید می کنید، به حساب فروشنده واریز شود و در نهایت پس از مشخص شدن وزن و دیگر مشخصات، اضافه واریز و برگشت وجه به نام شخص یا شرکت واریز کننده پرداخت می شود. پس از تحویل بار بهتر است حتماً مشخصات ظاهری محصول خود را چک کنید تا مغایرتی با فاکتور و صحبت های فروشنده نداشته باشد.

جمع بندی

در پایان نیز باید گفت ورق سیاه یکی از اصلی ترین ورق های فولادی به شمار می آید که تنوع بسیار زیادی در گرید و ابعاد دارد؛ از این رو بیشتر در مصارف صنعتی و عظیم به کار برده شده و علاوه بر آن در تولید سایر ورق های فولادی نیز از آن استفاده می شود. برای خرید این محصول باید اطلاعات کافی در مورد گریدها، مشخصات فنی، ویژگی ها و موارد استفاده از آن داشته باشید تا به راحتی بتوانید آن را سفارش داده و خریداری نمایید.

جدا از این اطلاعات و پس از مشخص کردن کاربری مورد نظر نیاز به خرید و مطلع شدن از مشخصات فنی محصول مورد نظر به وسیله یک مرکز فروش معتبر هستید. شرکت آهن اینفو یکی از مراجع تخصصی تأمین و فروش ورق های فولادی با بهترین کیفیت است. همچنین نواع خدماتی مانند برشکاری و فرمینگ را در صورت سفارش خریدار به درستی بر روی این فلزات انجام داده و سپس ارسال می نمایند. از سوی دیگر بهتر است پس از بارگیری ورق سیاه اطلاعات فاکتور را با محصولی که تحویل می گیرید، چک نمایید و در صورت مغایرت با کارشناسان شرکت فروشنده تماس بگیرید.