پروفیل M یکی از پرکاربردترین محصولات در نماسازی سازه ها شناخته می شود که با نام دیگر فایبر سمنت برد نیز شهرت یافته است. در واقع برای نمای سازه ها و صنعت ساختمان سازی، صفحات سیمانی با الیاف سلولز به یک دیگر باید اتصال داده شوند؛ از این رو در جهت این اتصال از پروفیل های M شکل با ابعاد و اندازه های مختلف استفاده می کنند. از طرفی دیگر به مقاطع m شکل، پروفیل سمنت برد نیز گفته می شود.

این محصولات از مقاومت و استحکام بسیاری به خصوص در برابر خوردگی برخوردار می باشند. این موضوع بیشتر در مناطق معتدل و مرطوب که در معرض بارش های فراوان برف و باران هستند، حائز اهمیت می باشد. عرض این مقاطع 80 و 110 میلی متر بوده و ضخامت آن ها نیز معمولاً 7/0 میلی متر می باشد. همچنین پروفیل های m باید کیفیت بالایی برای را برای استفاده در نماسازی ها و زیرسازی سازه داشته باشند؛ به همین دلیل در ادامه به بررسی مشخصات مقاطع m  شکل با کیفیت پرداخته ایم تا در زمان خرید، تجربه استفاده از محصولات فولادی مرغوب و با کیفیت را داشته باشید.

مشخصات پروفیل m


به طور معمول پروفیل های m شکل از طریق ورق های گالوانیزه تولید می شوند؛ از این رو ورق گالوانیزه ابتدایی تولید شده برای آن ها باید از کیفیت بالایی از نظر پوشش، ضخامت، غلظت، سطح و ... برخوردار باشد. از طرفی دیگر پروفیل های گالوانیزه شامل دسته بندی های متفاوتی هستند که با سطح مقطع های M، V و A تولید می شوند. به طور معمول پروفیل های M شکل دارای استحکام بسیار بیشتری در برابر ضربه، فشار، خوردگی و زنگ زدگی هستند و این موضوع سبب شده تا استفاده بیشتری از این مقاطع به خصوص برای سازه های مرتفع و چند طبقه شود.

با این وجود بهتر است بدانید زمانی که کاربری این پروفیل ها برای پوشاندن درزهای بین صفحات سمنت برد باشد، استفاده از مقاطع A شکل گالوانیزه ای پیشنهاد می شود. هدف از تولید مقاطع M شکل گالوانیزه نیز کنترل ابعاد صفحات سیمانی الیاف دار می باشد، اما برای چسباندن دو ساندویچ پانل به یک دیگر نیز مورد استفاده قرار می گیرند. این موضوع به سبب تغییر کردن ابعاد صفحات سیمانی در شرایط آب و هوایی مختلف و گذشت زمان می باشد که در نهایت می تواند آسیب ها و خسارات جدی را به سازه وارد کند.

حتما بخوانید: پروفیل Z چیست

کاربرد پروفیل m

همان طور که اشاره شد، استحکام و مقاومت پروفیل M در شرایط آب و هوایی مختلف سبب شده تا این مقاطع بیشتر برای پوشاندن درزهای صفحات سیمانی، چسباندن ساندویچ پنل ها به یک دیگر و نماسازی سازه ها مورد استفاده قرار بگیرند. با این وجود بهتر است بدانید سایر کاربردهای اصلی این فلزات در مصارف زیر می باشد:

  • اتصال صفحات و پانل های نمای سازه از مهم ترین کاربردهای پروفیل M به شمار می آیند و این موضوع به سبب قابلیت از بین بردن تنش های انبساطی حرارتی و رطوبتی فایبر سمنت می باشد که توسط این مقاطع امکان پذیر می شود.
  • کنترل تنش های ابعادی در اثر تغییرات شرایط جوی و آب و هوایی نیز سبب به کارگیری مقاطع گالوانیزه M شکل در نماسازی سازه شده اند.
  • در مکان ها و مناطقی که سازه های مرتفع و چندین طبقه ساخته شده اند، استفاده از پروفیل های فایبرسمنت پیشنهاد می شود؛ زیرا دارای استحکام در برابر ضربه و فشار هستند.
  • زیر سازی سازه ها و محل قرارگیری پانل های سقفی نیز از دیگر موارد به کارگیری پروفیل های M   می باشد و نقش مهمی را در افزایش طول عمر سازه و همچنین کاهش وزن آن خواهد داشت.

حتما بخوانید:جدول اشتال پروفیل 

فرآیند تولید پروفیل m


تولید پروفیل های M شکل در واقع از طریق فرم دهی ورق های گالوانیزه شده صورت می گیرد. همان طور که می دانید ورق های گالوانیزه با استفاده از روش غوطه وری گرم و پوشش دهی ورق های سرد به وسیله فلز روی تولید می شوند. این پوشش سبب شده تا از فلز زیرین در برابر عواملی نظیر خوردگی و زنگ زدگی حفاظت شود. با این وجود پس از تولید ورق های گالوانیزه با پوشش های مخصوص و مختلف، آن را از یک سری دستگاه های فرم دهی مخصوص عبور می دهند که سبب اعمال فرم M شکل بر روی آن ها می گردد.

همچنین بهتر است بدانید در زمان تولید پروفیل M شکل می توان شیارهایی را بر روی سطح آن ها بسته به تشخیص مهندس سازه و نوع پروژه اعمال کرد تا علاوه بر زیبایی به افزایش استحکام و مقاومت این مقاطع کمک کند.

حتما بخوانید:پروفیل گالوانیزه چیست

روش نصب پروفیل m

نصب پروفیل های فایبرسمنت m شکل نیز پیچیدگی خاصی نداشته و به راحتی امکان پذیر می باشد؛ به طوری که بهتر است کمترین تغییرات ابعادی توسط این مقاطع حذف شود. برای اتصال صفحات فایبر سمنت نیز در قسمت های راست و چپ پروفیل، با استفاده از پیچ این عملیات صورت می گیرد. در واقع پیچ ها بر روی پروفیل های m شکل نصب شده و برای از بین بردن درزها و تنش های میان آن ها از پروفیل A شکل استفاده می شود.

در زمان نصب توجه داشته باشید اتصال پروفیل های A نباید به گونه ای انجام شود که از حرکت کردن پروفیل های M جلوگیری کند. فواصل طولی این مقاطع نیز باید در زمان نصب در نظر گرفته شود تا پروفیل های M به راحتی بتوانند تنش های ناشی از انبساط و انقباض فایبرسمنت ها را خنثی نمایند. در نهایت استفاده از پیچ های مخصوص فایبر سمنت نباید فراموش شود.

جمع بندی

در نهایت باید گفت پروفیل M یکی از اجزای مهم در نماسازی و زیر سازی سازه ها شناخته می شود و برای اتصال صفحات فایبرسمنت برد به یک دیگر مورد استفاده قرار می گیرد. این مقاطع دارای استحکام متناسبی در برابر خوردگی و زنگ زدگی، اکسیداسیون و حرارت هستند؛ زیرا از طریق ورق های گالوانیزه با پوشش روی تولید می شوند. از این رو با داشتن وزنی سبک و ویژگی های منحصر به فرد، علاوه بر افزایش استحکام سازه، به کاهش وزن و افزایش طول عمر آن کمک بسیاری می کنند.

کیفیت اجزا و تجهیزات نصب، به همراه مرغوب بودن ورق گالوانیزه ابتدایی پیش از فرمینگ، تأثیر به سزایی در استحکام و طول عمر سازه خواهد داشت؛ از این رو پیشنهاد می شود خرید پروفیل های M برای اتصالات پانل ها را از یک مرکز تولیدی بازرگانی معتبر و با تجربه انجام دهید.

استفاده از پروفیل m نامرغوب در زیرسازی نمای سازه موجب از بین رفتن نما و هزینه مصرفی خواهد شد. همچنین ورق گالوانیزه بی‌کیفیت نیز موجب زنگ‌زدگی و آسیب به نما در مدت کوتاهی می‌شود. ضخامت ورق مورداستفاده در پروفیل m نیز یکی دیگر از پارامترهای موثر بر کیفیت نهایی محصول است چراکه به کاربردن ورق با ضخامت کمتر از 0.7 موجب کاهش مقاومت پروفیل و عدم اتصال آن به فایبرسمنت خواهد شد.