جوشکاری یکی از اصلی ترین فرآیندها برای ایجاد اتصالات میان انواع محصولات فولادی به شمار می آید که از محبوبیت بسیاری برای فعالان این حوزه و البته سایر صنایع برخوردار است. در واقع این فرآیند مقاوم برای پروفیل های مختلف سبک و سنگین نیز مورد استفاده قرار می گیرد، اما بهتر است بدانید جوشکاری برای یک سری مقاطع ظریف مانند پروفیل های سبک در سطح مقطع های مختلف، نیازمند رعایت یک سری نکات پیش از فرآیند و در حین آن می باشد.

اهمیت جوشکاری پروفیل سبک به قدری بالاست که اگر ملاحظات لازم در حین آن انجام نگیرد، منجر به ایجاد اعوجاح، عیوب، تاب و مواردی از این قبیل خواهد شد. علاوه بر این موضوع جوشکاری پروفیل سبک شامل روش های مختلفی می باشد که در ادامه به صورت کامل هر کدام شرح داده شده اند.

نکات قبل از جوشکاری پروفیل سبک


پیش از پرداختن به روش های مختلف جوشکاری پروفیل، بهتر است در مورد رعایت یک سری نکات پیش از عملیات مطلع باشید؛ زیرا افت کیفیت محصول نهایی از طریق فرآیند جوشکاری با وجود استفاده از مواد اولیه مناسب و با کیفیت، سبب کاهش ارزش محصول و در نتیجه قیمت پروفیل سبک مد نظر خواهد شد. از این رو باید گفت حتماً پیش از جوشکاری، تنظیمات دستگاه مد نظر را به خوبی بررسی نمایید. سایر نکات نیز به شرح زیر هستند:

  1. رعایت نکات ایمنی و استفاده از دستکش و عینک جوشکاری الزامی می باشد.
  2. پیش از ایجاد اتصال میان دو قطعه، جای آن ها را به خوبی تنظیم و ثابت کرده تا هم تراز قرار گیرند.
  3. پیش از انجام عملیات قطعات یا همان پروفیل های سبک باید به خوبی تمیز شوند.
  4. پس از برشکاری قطعات، لبه های تیز را جدی گرفته و مراقب آن ها باشید.
  5. و در آخر بهتر است عملیات جوشکاری پروفیل سبک توسط یک اپراتور متخصص صورت گیرد.

انواع روش های جوشکاری پروفیل سبک

به صورت کلی روش های مختلفی برای انجام عملیات جوشکاری وجود دارد که هر کدام برای نوع خاصی از محصولات مورد استفاده قرار می گیرند، اما برای پروفیل سبک و جوشکاری آن چهار روش اصلی پیشنهاد می شود که در ادامه به شرح هر کدام پرداخته ایم، اما پیش از بررسی این فرآیندها اینفوگرافی کاملی از روش های جوشکاری پروفیل سبک در زیر آورده شده است که می توانید مشاهده نمایید:

جوش برق

الکترود دستی یا برق، یکی از انواع روش های جوشکاری شناخته می شود که به صورت اختصاصی برای مقاطع فولادی مورد استفاده قرار می گیرد. به طور معمول استفاده از جوش برق تنها برای محصولات و پروفیل هایی با ضخامت بیشتر از 9/0 میلی متر امکان پذیر می باشد. در واقع اگر از جوش برق برای محصولاتی با کمتر از این بازه ضخامتی استفاده کنید، حرارت حاصل از آن منجر به ذوب شدن قطعه خواهد شد و هیچ گونه جوشی را ایجاد نمی کند.

از سوی دیگر جوش برق مقاومت بسیار بالایی را به خود اختصاص می دهد و دستگاه آن قابلیت حمل نیز دارد. قیمت مقرون به صرفه از دیگر مزیت های استفاده از این روش برای جوشکاری پروفیل های سبک، لوله مبلی، ادوات کشاورزی و تراکتورها به شمار می آید. البته بهتر است جوش برق توسط یک فرد متخصص و ماهر در این زمینه برای ایجاد یک اتصال بی عیب و نقص صورت گیرد.

جوش CO2

جوشکاری الکترود مصرفی با گاز خنثی که با نام جوش  CO2 شهرت یافته است، یکی از کارآمدترین روش ها برای ساخت یک اتصال محکم میان قطعات پروفیل سبک به شمار می آید. در واقع این فرآیند برای ایجاد اتصال از یک قوس الکتریکی استفاده کرده و به این ترتیب اتصال میان کاتد و آند فلز را برقرار می نماید.

از سوی دیگر جوش CO2 از گاز خنثی تحت یک لایه محافظ رویی و در واقع الکترود مصرفی استفاده می کند؛ زیرا الکترود حرارت نسبی دارد که ممکن است منجر به ذوب شدن فلز شود. از این رو گاز خنثی CO2 تحت یک لایه محافظ بر روی الکترود قرار گرفته و از پروفیل سبک حفاظت می کند. همچنین این گاز سبب می شود تا از زنگ زدگی و خوردگی پروفیل ها در حین عملیات جلوگیری شود.

سایر مزیت های این روش نیز شامل ایجاد اتصالات مقاوم، نداشتن تاب و اعوجاج حرارتی می باشند، اما بهتر است بدانید درز جوش در فرآیند CO2 برجسته بوده و این موضوع ظاهر زیبایی را برای قطعه در نهایت نخواهد داشت. همچنین این روش نیازی به تمیز کردن جوش در صورتی که از یک فرد متخصص کمک گرفته شود، نخواهد داشت.

جوش آرگون

جوش آرگون که تحت عنوان جوش الکترود تنگستنی به همراه گاز محافظ نیز شناخته شده است، یکی دیگر از روش های جوشکاری پروفیل های سبک به شمار می آید. تمامی پروفیل های سبک با استفاده از این فرآیند قابل جوشکاری هستند؛ زیرا اتصالات تمیز و دقیق تری ایجاد می کند. از جمله این فلزات می توان به پروفیل Z، U و C اشاره داشت. با این وجود جوش آرگون شامل استفاده از یک الکترود تنگستنی غیر مصرفی، یک سیم جوش به جای فلز پر کننده و یک گاز بی اثر می باشد و هم به شکل دستی و هم اتوماتیک قابل انجام می باشد.

دقت داشته باشید مهارت اپراتور متخصص در اجرای جوش آرگون بر کیفیت پروفیل نهایی بسیار اثرگذار می باشد؛ زیرا جوش آرگون دو ایراد داشته که ابتدا به کیفیت و استحکام اتصال برمی گردد که نیاز به فردی ماهر دارد. دومین مورد نیز قیمت بالای جوش آرگون نسبت به سایر روش های جوش کاری می باشد.

جوش برنج

جوشکاری برنج برای ایجاد اتصال میان قطعات فولادی از حرارت حاصل از گاز اکسیژن استفاده می کند. این حرارت به استیلن یا کاربید نیز شهرت داشته و الکترود برنجی ذوب شده در جوش برنج نیز استفاده می شود. برنج نیز به صورت فلز پرکننده به کار گرفته شده است، اما بهتر است بدانید جوش برنج برای پروفیل های سبک از جنس های مس، برنز، برنج و آلومینیوم بیشتر قابل استفاده می باشد؛ زیرا به فلز زیرین هیچ گونه حرارتی وارد نمی کند.

از مزیت های جوشکاری برج نیز می توان به وجود نداشتن حرارت برای فلزات حساس و کاهش خطر اعوجاج جوش اشاره داشت. همچنین برای ساخت لوازم زینتی و دکوراتیو که در معرض دید هستند، بهترین روش برای جوشکاری پروفیل ها، جوش برنج شناخته می شود؛ زیرا بدون حرارت اتصالات محکم را به وجود می آورد.

مزایای هر یکی از روش های جوشکاری پروفیل سبک


به صورت کلی هر کدام از روش های جوش کاری برای پروفیل سبک دارای یک سری مزیت هستند. از این رو باید گفت برای اتصالات مقرون به صرفه می توان از روش جوش برق استفاده کرد. در صورتی که قطعه مد نظر برای ساخت پروفیل C جوشکاری شود، به طور معمول روش های CO2 و آرگون مورد استفاده قرار می گیرند، اما در این بین روش CO2 قیمت بالاتری را نسبت به جوشکاری آرگون به خود اختصاص می دهد.

همچنین برای استفاده از پروفیل های سبک در مصارف تزئینی و همچنین مواردی که در معرض دید هستند، پیشنهاد می شود از روش جوش برنج استفاده کنید؛ زیرا اصلی ترین مزیت این شیوه نداشتن هیچ گونه حرارت در زمان جوشکاری می باشد که منجر به تمیز ماندن قطعه در نهایت خواهد شد. همچنین فرآیند جوشکاری در مقایسه با سایر عملیات هایی مانند پرچ کردن، پیچ و مهره و ... استحکام و پایداری بیشتر داشته و یکپارچگی متناسبی را برای پروفیل سبک به وجود می آورد. همچنین در برخی از این روش ها متصل کننده های اضافی نیاز نیست؛ زیرا این فرآیند در روش های ذوبی با ذوب لبه پروفیل اتصال انجام می شود.

نکات مهم هنگام جوشکاری پروفیل سبک


حال با توجه به مزایا و سایر جزئیات فرآیندهای جوشکاری برای پروفیل های سبک که به صورت کامل شرح داده شدند، بهتر است از یک سری نکات مهم که برای انجام این عملیات ها حائز اهمیت هستند، اطلاع داشته باشید .این موارد شامل رعایت نکته های زیر می شود :

1.       ابتدا باید گفت زمانی که قصد اتصال دو قطعه را به یک دیگر دارید، با توجه به نوع عملیات به هم تراز بودن آن ها با یک دیگر توجه کنید. به طور معمول باید قطعات در یک سطح به صورت ثابت و محکم نگه داشته شوند.

2.       برای جلوگیری از خطاهای احتمالی که در هر کدام از فرآیندهای جوشکاری پروفیل های سبک وجود دارد، پیشنهاد می شود بهترین شرایط را برای انجام در نظر بگیرید و قطعه را با برشکاری دقیق و پولیش سطح های آن آماده کنید.

3.       در زمان جوش خوردن سطوح، چربی گیری پروفیل ها و قطعات فولادی فراموش نشود؛ زیرا محصول نهایی باید عاری از کثیفی، غبار و پلیسه باشد.

4.       در نهایت برای شرح چهارمین مورد نیز بهتر است بدانید دستگاه های مورد نیاز برای جوشکاری پروفیل سبک، دستور العمل ها و فرآیندهای متفاوتی نسبت به یک دیگر دارند و بهتر است فردی متخصص و ماهر با آن ها کار کند.

جمع بندی

در پایان نیز باید گفت پروفیل ها امروزه نقش مهمی را در امنیت تمامی صنایع و حتی زندگی روزمره ما ایفا می کنند؛ از این رو به دو دسته سبک و سنگین و یا باز و بسته تقسیم بندی می شوند. فرآیند جوشکاری یکی از اصلی ترین عملیات ها برای ساخت این مقاطع و اتصال دو قطعه فولادی به یک دیگر به شمار می آید؛ به همین علت در این مطلب به بررسی چهار روش اصلی برای جوشکاری پروفیل ها پرداختیم.

این 4 روش شامل عملیات های جوشکاری برق، CO2، آرگون و برنج می باشند که هر کدام مزیت ها و کاربردهای خاص خود را در ساخت پروفیل های سبک و قطعات حاصل از آن ها دارند. مطلع شدن از این روش ها به راحتی کار، انتخاب روش مناسب، خرید پروفیل سبک تمیز و دقیق نیز کمک می کند.