پروفیل یکی از مهم ترین مقاطع فولادی در اسکلت بندی ساختمان شناخته می شود که نه تنها در ساختمان سازی، بلکه در سایر صنایع نیز مورد استفاده قرار می گیرد. از سوی دیگر برای خرید این محصول باید از وزن سایر مشخصات فنی آن مطلع باشید؛ از این رو در این مطلب جدول وزن پروفیل در انواع مختلف برای شما طراحی شده و توضیحات آن ها نیز داده شده است.

از سوی دیگر وزن پروفیل باید مطابق با استانداردهای تأیید شده توسط انجمن تأییدیه استاندارد باشد؛ زیرا مشخصات مکانیکی و فیزیکی لازم و همچنین قیمت تا حدودی وابسته به پارامتر وزن می باشد. همچنین پروفیل های صنعتی کاربردهای حساس تری را نسبت به انواع ساختمانی به خود اختصاص می دهند و همین موضوع سبب اهمیت رعایت استانداردها برای مصرف کنندگان شده است. در ادامه به بررسی جداول وزنی پروفیل های مختلف با ابعاد رایج در صنعت فولادسازی پرداخته ایم.

جدول وزن قوطی در انواع ضخامت ها

پروفیل قوطی یکی از اصلی ترین انواع پروفیل شناخته می شود که سطح مقطع آن شبیه به قوطی بسته می باشد. به طور معمول این نوع پروفیل در اشکال و سطح مقطع های مربعی و مستطیلی تولید شده و طول آن ها نیز تا 12 متر نیز می رسد. پروفیل قوطی یکی از انواع محصولات صنعتی شناخته می شود؛ از این رو تولیدکنندگان تجهیزات و ماشین آلات صنعتی به محاسبه وزن این محصول بسیار اهمیت می دهند.

در ادامه جدول وزن این محصول به همراه ابعاد رایج آن برای شما آورده شده اند، اما پیش از بررسی آن ها قصد معرفی قوطی های مربعی را داریم که کاربردهای زیادی را در ساختمان سازی، خودروسازی، ماشین سازی، تولید دستگاه های صنعتی، تجهیزات جاده سازی و لوله سازی به خود اختصاص داده اند.

این فلزات در برخی موارد ممکن است در ضخامت های پایین برای پروژه های ساختمانی مهم نیز مورد استفاده قرار بگیرند. جهت محاسبه وزن قوطی ها نیز باید در نظر داشت وزن در جداول در واحد کیلوگرم اعلام شده است و همین موضوع راهکار سریعی را برای محاسبه قیمت پروفیل برای خریداران و مصرف کنندگان قرار داده است.

حتما بخوانید:پروفیل چیست

جدول وزن قوطی مربعی

منظور از قوطی مربعی، پروفیل های بسته ای هستند که سطح مقطع آن ها مربعی شکل بوده و از این رو وزن و ابعاد متنوعی دارد. این محصول از نظر طول محدودیتی ندارد، اما ضخامت های رایج آن به همراه جدول وزن آن ها در ادامه برای شما آورده شده اند.

قوطی های مربعی از ورق های فولادی ساخته می شوند، اما در صورتی که قصد استفاده از آن ها برای محیطی مرطوب وجود داشته باشد، از ورق های گالوانیزه و پوشش های رنگی تولید می گردند. وزن این پروفیل ها نیز به طور معمول بر اساس استاندارد های آلمانی DIN و آمریکایی ASTM در نظر گرفته می شود که این موضوع کیفیت آن ها را تضمین می کند.

حتما بخوانید:ابعاد پروفیل

جدول وزن قوطی مربعی در ضخامت 2

جدول وزن قوطی مربعی در ضخامت 2.5

جدول وزن قوطی مربعی در ضخامت 3

جدول وزن قوطی مربعی در ضخامت 3.5

جدول وزن قوطی مربعی در ضخامت 4

جدول وزن قوطی مربعی در ضخامت 4.5 


جدول وزن قوطی مربعی در ضخامت 5


جدول وزن قوطی مربعی در ضخامت 6 


جدول وزن قوطی مستطیلی

این نوع پروفیل مانند قوطی های مربعی شکل می باشد، با این تفاوت که سطح مقطع آن مستطیلی است. این محصول ابعاد متنوع تری را نسبت به سایر انواع قوطی به خود اختصاص می دهد و جدول وزن آن در تمامی ضخامت ها در ادامه برای شما آورده شده اند. این موضوع سبب شده وزن این فلزات بسته به ابعاد سطح مقطع آن ها متفاوت باشد، اما در هر حال بر اساس معتبرترین استانداردهای بین المللی ساخته می شوند.

جالب است بدانید محدوده وزنی قوطی های مستطیلی در جدول وزنی اشتال نیز قرار گرفته است. این موضوع بر اساس ضخامت ماده اولیه نیز تعیین می شود که ممکن است گالوانیزه، روغنی، آلومینیوم، سیاه و استیل باشد. در این بین ورق های گالوانیزه و آلومینیوم وزن های کمتری را به خود اختصاص می دهند. پروفیل گالوانیزه نیز چه به شکل قوطی چه به شکل ساده، مقاومت نسبتاً بالایی را در برابر خوردگی و زنگ زدگی به خود اختصاص می دهد و علاوه بر آن استحکام خود را در برابر عوامل مختلف حفظ می کند. در ادامه جداول قوطی مستطیلی در بازه ضخامتی 1 تا 6 میلی متر آورده شده اند:

جدول وزن پروفیل در ضخامت 1 میل


جدول وزن پروفیل در ضخامت 1.25 میل


جدول وزن پروفیل در ضخامت 1.5 میل

جدول وزن پروفیل در ضخامت 2 میل


جدول وزن پروفیل در ضخامت 2.5 میل

جدول وزن پروفیل در ضخامت 3 میل

جدول وزن پروفیل در ضخامت 3.5 

جدول وزن پروفیل در ضخامت های 4 و 4.5 و 5 و 6میل

حتما بخوانید:انواع پروفیل و قوطی

جدول وزن پروفیل سبک

منظور از پروفیل های سبک، بیشتر مقاطع باز نظیر پروفیل U، C، Z، نبشی، سپری، تیرآهن و ... هستند که هر کدام با داشتن سطح مقطعی متفاوت، وزن های سبک و البته کاربردهای بسیاری را به خود اختصاص داده اند. پروفیل های سبک سبب حذف اجزای سنگین و حجیم ساختمان ها شده و به افزایش استحکام سازه در برابر بارهای وارده کمک می کنند.

جدول وزنی این فلزات در مقاطع مختلف در ادامه برای شما آورده شده اند، اما پیش از مراجعه بهتر است بدانید پروفیل سبک در محدوده ضخامتی و وزنی کمتری نسبت به پروفیل های صنعتی تولید می شود:

نحوه محاسبه وزن پروفیل

برای محاسبه وزن پروفیل، نیازمند مطلع شدن از پارامترهای اصلی قوطی ها و پروفیل ها یعنی طول، عرض، ضخامت و همچنین طول شاخه می باشید. سپس با استفاده از فرمولی که در ادامه برای شما قرار داده ایم، به راحتی می توانید وزن پروفیل مد نظر خود را به دست آورید. البته باید در نظر داشته باشید عدد ثابتی در این فرمول قرار دارد که به عنوان چگالی فلز پایه یعنی آهن در نظر گرفته می شود و 86/7 می باشد.

وزن قوطی= چگالی آهن (7.86) * ضخامت (mm) * طول شاخه (m) * مجموع طول و عرض قوطی  (m) *2

با ذکر یک مثال ساده استفاده از این فرمول را برای شما شرح می دهیم. اگر یک پروفیل با ابعاد 60 در 100 یعنی سطح مقطع مستطیلی با این میزان طول و عرض داشته باشید که ضخامت ورق مورد استفاده در ساخت آن 3 میلی متر باشد، ابتدا باید با استفاده از جدول وزن پروفیل قوطی مستطیلی، ابعاد را پیدا کرده و در طول مورد نظر ضرب کنید تا وزن آن بر اساس متر مربع را به دست آورید. از این رو وزن هر متر مربع از این پروفیل که 5/7 کیلوگرم می باشد، در طول که ممکن است 12 متر باشد، ضرب شده تا وزن کلی پروفیل به دست آید:

وزن کلی پروفیل = وزن هر مترمربع × طول × مساحت

(1/0 * 06/0) * 6 * 5/7 = 7.2 کیلوگرم

حتما بخوانید:نحوه تولید پروفیل

وزن هر شاخه پروفیل

پروفیل ها به طور معمول به صورت شاخه ای به مشتریان عرضه می شوند. از این رو به طور معمول شاخه های پروفیل در طول های 6 و 12 متری تولید می شوند و تنها از نظر ضخامت و نوع سطح مقطع با یک دیگر تفاوت دارند. البته بهتر است بدانید پروفیل های سبک با سطح مقطع باز به طور معمول تا حداکثر طول 6 متری ساخته می شوند، اما پروفیل های قوطی مستطیلی و مربعی در طول های 12 متری نیز تولید می گردند. استفاده از جدول یکی از رایج ترین راه ها برای به دست آوردن وزن هر شاخه پروفیل می باشد، اما از فرمول زیر نیز می توانید استفاده کنید:

وزن (کیلوگرم) = طول (متر) × عرض (میلی‌متر) × ضخامت (میلی‌متر) × وزن واحد (کیلوگرم/مترمربع)

جمع بندی

در نهایت نیز باید گفت پروفیل ها در دو نوع باز و بسته یا در اصطلاح بازار آهن آلات قوطی، کاربردهای به سزایی را در صنایع مختلف از جمله ساختمان سازی، خودروسازی، ماشین سازی و ... به خود اختصاص می دهند. از این رو محاسبه وزن و در نتیجه به دست آوردن قیمت آن ها برای خریداران و مشتریان حائز اهمیت می باشد.

در این مطلب به خوبی جداول مربوط به پروفیل های قوطی مربعی و مستطیلی، پروفیل های باز، نحوه محاسبه وزن از طریق فرمول و ... شرح داده شد. در نتیجه می توان گفت وزن پروفیل بسته به نوع سطح مقطع، وزن ماده اولیه و همچنین ضخامت محصول وابسته است.