امروزه آهن و فولاد دو عضو مهم در صنایع مختلف جهان به شمار می آیند. در واقع فولاد مهم ترین آلیاژ آهن است. آلیاژ ها نیز از ترکیب یک ماده با ماده یا عناصر دیگر تشکیل می شوند و خواص آن ها بر اساس این عناصر یا مواد ثانویه تعیین می گردد. به طور کلی بیشترین کاربرد آهن و فولاد نیز در صنایع در قالب آلیاژهای مختلف می باشد. از جمله این کاربردها می توان به صنایع دستی، ساختمان سازی، خودروسازی، راه آهن، پتروشیمی، صنایع مفتولی و ... اشاره کرد.

با این وجود برای بررسی خواص این آلیاژها باید به ترکیبات شیمیایی آن ها توجه کرد. به طور معمول آلیاژها از نسبت های مختلفی از عناصر آهن، مس، سرب، روی، نیکل و ... خواصی مانند مقاومت بالا، رسانایی حرارتی، مقاومت در برابر رطوبتف انعطاف پذیری و استحکام را به دست می آورند. در برخی موارد در جهت سهولت کارایی آلیاژها، آن ها را تجاری می نامند. در این میان می توان به چدن اشاره کرد که یک آلیاژ تجاری بر پایه آهن و کربن با درصد بسیار بالا حدود 3 تا 5 درصد است. در ادامه نیز به بررسی آلیاژ ورشو می پردازیم که بر پایه عنصر مس ساخته می شود.

آلیاژ ورشو چیست؟

جالب است بدانید آلیاژ ورشو برای اولین بار حدود 2000 سال پیش ساخته شد. ساخت این آلیاژ به وسیله چینی ها و ذوب کردن سنگ معدن نیکل و مس با عنوان پکتونگ یا مس سفید انجام گرفت. رنگ مایل به قرمز سنگ معدن سبب شد تا در اواخر دهه 1600 میلادی عنوان مس نیکل یا مس کاذب به آن تعلق بگیرد، اما شکل پذیری و انعطاف پذیری مس خالص را نداشت. به همین علت با افزودن سنگ معدن روی به آن خواص ورشو بهبود پیدا کرد و سپس توسط هندی ها به اروپا نیز وارد شد.

البته بهتر است بدانید از آهن به عنوان آلیاژ های مختلف در همین بازه زمانی بسیار استفاده می شد؛ زیرا آهن به علت سازگاری با بسیاری از عناصر، خواص منحصر به فردی را به خود اختصاص می داد. همچنین قیمت آهن از دیگر سنگ های معدنی نسبتاً مناسب تر بود و سبب شده بود تا از آن برای ساخت ابزار آلات جنگی و تجهیزات کشاورزی استفاده کنند.

در اروپا نام آلیاژ ورشو را تا سال 1914 نقره آلمانی می نامیدند؛ زیرا یک محصول مرکب بود که سه فلز مس، نیکل و روی ساخته می شد، اما پس از گذشت زمان و احداث کارخانه آبکاری در بیرمنگام انگلیس، نقره آلمانی برای پایه آبکاری نقره مورد استفاده قرار می گرفت.

با این وجود همان طور که اشاره شد، آلیاژ ورشو بر پایه عنصر مس ساخته می شود؛ به طوری که حدود 65 درصد از آن مس، 18 درصد نیکل و تنها 17 درصد روی برای تولید آن مورد استفاده قرار می گیرند. البته لازم به ذکر است در برخی موارد مقادیر بسیار ناچیزی از عناصر سرب، قلع و منگنز در حدود 1 تا 2 درصد به این آلیاژ افزوده می شود.

استفاده از این گونه عناصر در ساخت آلیاژ ورشو سبب می شود تا در زمان به کارگیری خواص بهتری داشته باشد. ممکن است در برخی منابع مختلف به آلیاژ ورشو، نیکل نقره ای بگویند، اما بهتر است بدانید در ترکیبات این فلز هیچ درصدی از نقره استفاده نشده و این عنوان به علت جلای نقره ای است که از آن ساطع می شود.

خواص ورشو

بهتر است بدانید خواص آلیاژ ورشو بسیار شبیه به آلیاژهای برنج و برنز می باشد. در واقع میزان نیکلی که در این سه آلیاژ وجود دارد، سبب تغییر رنگ آن ها می شود. با یک مثال ساده می توان گفت هر چه مقدار عنصر نیکل افزایش یابد، رنگ آلیاژ سفید رو به نقره ای شده و با کم شدن آن رنگ آلیاژ به سمت زرد و شبیه به آلیاژ برنج خواهد شد.

با این وجود می توان نتیجه گرفت با افزایش عنصر نیکل، آلیاژ ورشو بیشتر شبیه به نقره خواهد شد. افزایش عنصر مس نیز علاوه بر بیشتر شدن خاصیت رسانایی حرارتی آلیاژ ورشو سبب مقاومت آن در برابر خوردگی و انعطاف پذیری بالا خواهد شد. فلز روی نیز سبب شده تا سختی و مقاومت آلیاژ ورشو در برابر زنگ زدگی، اکسیداسیون و خوردگی بهبود یافته و نقطه ذوب آن نیز کاهش یابد.

تولید آلیاژ ورشو نیز تحت فرآیندهای مختلفی انجام می شود که از جمله آن ها می توان به ریخته گری، نورد، کشش، اکسترود و ماشین کاری اشاره کرد. لازم به ذکر است در صورت قرارگیری این آلیاژ در معرض اکسیژن و هوای آزاد، لایه ای اکسیدی و محافظ بر سطح آن تشکیل می شود.

بنابراین در مورد خواص و ویژگی ها می توان گفت آلیاژ ورشو از جمله فلزات سخت می باشد که با وجود غیر مغناطیسی بودن بسیار سخت می باشد و در برابر سایش نیز مقاومت دارد. از سوی دیگر هدایت الکتریکی و گرمایی بسیار بالای این آلیاژ به همراه مقاومت در برابر رطوبت و خوردگی سبب محبوبیت آن در مصارف مختلف شده است. خاصیت شکل پذیری از دیگر ویژگی های آلیاژ ورشو می باشد، اما وجود سرب سبب انجام عملیات های لحیم کاری و جوشکاری در آن نیز شده است.

برای اطلاع از قیمت ورق st52 به دسته بندی مربوطه مراجعه نمائید.

کاربرد آلیاژ ورشو

استفاده از آلیاژ ورشو از ابتدای پیدایش آن در صنایع مختلف رواج داشت و در ادامه که به بررسی کاربرد های می پردازیم، می توانید گسترش آن را در مصارف مختلف مشاهده نمایید. کاربردهای ذکر شده در ابتدا مواردی هستند که در گذشته بیشتر رواج داشتند:

  • ضرب سکه در کشورها و حکومت‌ های مختلف
  • ساخت وسایل زینتی
  • آبکاری
  • طراحی و ساخت اجزای ظریف ساختمان
  • دکوراسیون داخلی و نمای ساختمان
  • صنایع غذایی و آشامیدنی
  • صنایع الکتریکی : جالب است بدانید خواص مهندسی آلیاژ ورشو سبب استفاده از آن به عنوان یک گزینه مناسب در کاربردهای حساس الکتریکی شده است. برخی از این کاربردها شامل موارد زیر هستند:
  • پیل‌ های سوختی
  • محافظ باتری
  • اتصالات فیبر نوری
  • برنامه‌ های هوافضا
  • اتصالات و سنسورها
  • قطعات دقیق با کارایی بالا
  • اتصالات الکترونیکی
  • اجزای سوئیچ
  • تجهیزات پزشکی
  • ابزارهای دقیق آزمایشگاهی
  • پین‌ های برقی

    برای اطلاع از قیمت ورق اکسین به دسته بندی مربوطه مراجعه نمائید.

مزایای آلیاژ ورشو

همان طور که پیش تر نیز اشاره شد، آلیاژ ورشو نسبت به موارد رایجی مانند برنج و برنز درصد روی بیشتری را به خود اختصاص می دهد؛ از این رو ظاهری درخشنده تر و صیقلی تری دارد. ظاهر این آلیاژ شبیه به نقره دارد و به همین علت به عنوان جایگزین نقره در ساخت برخی زیور آلات مورد استفاده قرار می گیرد.

مقاومت به خوردگی آلیاژ ورشو سبب شده تا لکه های حاصل از عملیات جوشکاری و مراحل ساخت وسایل تزئینی بر روی آن باقی نماند.

خواص مکانیکی آلیاژ ورشو سبب شده تا در دسته آلیاژهای رده بالا قرار بگیرد. خواصی مانند هدایت گرمایی و الکتریکی، مقاومت در برابر خوردگی، خواص الکترونیکی ایده آل و ... نیز سبب استفاده از لبآلباین آلیاژ در مصارف حساس پزشکی، فضایی و آزمایشگاهی شده است.

قابلیت چکش خواری و ماشین کاری آلیاژ ورشو نسبت به موارد مشابه که پیش تر به آن ها اشاره شد سبب شده تا با عملیات مهر زنی داغ به راحتی به اشکال پیچیده تبدیل شود. از این رو این محبوبیت منجر به استفاده از این آلیاژ در مصارف هنری و صنعتی شده است.

استفاده از آلیاژ ورشو در کویل های گرمایشی به سبب مقاومت الکتریکی آن است. همچنین مقاومت در برابر خوردگی در آن منجر به استفاده در اتصالات دریایی و لوله کشی نیز شده است.

در پایان مهم ترین مزیت آلیاژ ورشو مربوط به غیر مغناطیسی بودن است که باعث شده تا تغییرات دما تأثیری بر مقاومت آن نداشته باشد.

برای اطلاع از قیمت ورق کاویان به دسته بندی مربوطه مراجعه نمائید.

معایب آلیاژ ورشو 

به صورت کلی می توان گفت یکی از مهم ترین معایب آلیاژ ورشو، این است که در دسته آلیاژهای مهندسی قرار نمی گیرد. به همین سبب نمی توان گفت کیفیت بالایی دارد. البته در مواردی آلیاژ ورشو به سبب رنگ نقره ای و درخشانی که دارد، جایگزین مناسبی برای فلز نقره به شمار می آید. در ادامه به سایر معایب این آلیاژ می پردازیم:

  • خواص: بهتر است بدانید آلیاژ ورشو از نظر خواص مکانیکی و فیزیکی کمی ضعیف می باشد؛ به طوری که استحکام کششی پایینی را به خود اختصاص داده است.
  • مقاومت: این آلیاژ مقاومت چندانی در برابر زنگ زدگی و خوردگی نداشته و سطح آن متوسط می باشد؛ از این رو در صورتی که در برابر این عوامل قرار بگیرد، به راحتی دچار خوردگی و زنگ زدگی خواهد شد.
  • حساسیت به محیط: از دیگر معایب این محصول نیز می توان به حساسیت آن به محیط های اسیدی و شیمیایی اشاره داشت؛ به طوری که در زمان نزدیک شدن آلیاژ ورشو به اسیدهایی مانند نیتریک، این محصول به سرعت از بین خواهد رفت.
  • ضعف بالا در برابر ضربه: آلیاژ ورشو به راحتی تحت ضربه یا قرارگیری در مجاورت اشیا تیز، دچار خراش و فرو رفتگی خواهد شد.
  • استحکام پایین در برابر تنش: این موضوع نیز یکی دیگر از اصلی ترین معایب ورشو به شمار می آید.

جمع بندی

در پایان باید گفت آلیاژ ورشو یکی از فلزات سخت به شمار می آید که ترکیبات سنگ های معدنی مس، نیکل و روی تولید می شود. رنگ آن سفید مایل به نقره ای است و سطحی بسیار شفاف و درخشنده شبیه به نقره دارد. مزیت ها و خواص این آلیاژ به سبب وجود عناصر مهم در ترکیبات آن منحصر به فرد بوده و سبب شده تا کاربردهای بسیار گسترده ای را از وسایل تزئینی و آبکاری جواهرات تا مصارف صنعتی و الکتریکی به خود اختصاص دهد. با این وجود برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با کارشناسان فروش شرکت آهن اینفو تماس بگیرید.